Slavko Bek nabavio novu mašinu za perušanje lješnjaka koja zamjenjuje 20 radnika

Poznati proizvođač lješnjaka iz Lužana kod Prnjavora Slavko Bek kaže da je suša imala uticaja na ovogodišnji rod ali da su prinosi ipak nisu bili loši. Pomoglo mu je i to što je kaže nabavio novu mašinu za usisavanje i perušanje lješnjaka koja znatno smanjuje obim posla.


Kod dugogodišnjeg proizvođa lješnjaka sa područja opštine Prnjavor završena je ovogodišnja berba lješnjaka na oko 25 duluma površine. Prinosi su kaže solidni s obzirom na godinu i vremenske prilike koje su pogodile ovo područje počevši od proljećnog mraza preko ljetne suše i nevremena koje je u avgustu zahvatilo Prnjavor u većem obimu.

Bek dodaje da na drugim zasadima nije bilo navodnjavanja ali je radio određene površinske obrade koje su dale rezultata.

Bek priča i da je ove godine imao nešto manjeg roda i na mladoj trogodišnjoj plantaži od 25 duluma. Kaže da je kvalitetu berbe doprinijela i mašina koju je nabavio iz Italije a koja umanjuje broj potrebnih radnika skoro za 20 za ove poslove.

Bek dodaje da očekuje prinos između dvije i po i tri tone lješnjaka u ljusci.
Mašina pored lješnjaka može da se koristi i za orah ili kesten samo se drugačije podešava nastavak. Ona osim što služi za perušanje lješnjaka takođe automatski izbacuje i šuplje plodove odnosno praznu ljusku.

Interesantno je i da je ovakav tip mašine jedan od prvih u ovom kraju.

Za iduću godinu Bek ima u planu zasaditi i nove sadnice koje su kaže u pripremi.

Bek je istakao naročitu zahvalnost prema poslovnom partneru iz Italije koji mu pomaže u poslu. Svoje proizvode plasira i na domaćem tržištu a u planu mu je dodaje i proizvodnja drugih proizvoda koji se dobijaju od lješnjaka poput kozmetičkih preparata ali i jestivih ulja i namaza.

Prilog TVK3 pogledajte OVDJE.


Tvk3