„Slavuljica petrol“ kupio zemljište Pošta Srpske

Zemljište „Pošta Srpske“ u banjalučkom naselju Petrićevac ukupne površine 8.494 kvadrata kupila je firma „Slavuljica petrol“ za 2.126.543 maraka, otkriva CAPITAL.

Licitacija za prodaju zemljišta održana je u ponedjeljak u sjedištu „Pošta“ u Banjaluci bez prisustva javnosti, a kako je prenio naš portal, nakon okončane licitacije uprava ovog javnog preduzeća krila je ime kupca.

Otkrili su samo da su na licitaciji učestvovala dva kupca čije su prijave bile potpune i blagovremene.

„U toku licitacije jedan od učesnika je dao ponudu u iznosu od 2.126.543 KM, a ta ponuda je ujedno bila najviša i jedina data ponuda, čime je okončan postupak licitacije. Na sprovedeni postupak licitacije niko od učesnika nije uložio prigovor“, kazali su u „Poštama“.

Oni su istakli da je čitav postupak sproveden uz strogo poštovanje zakona i podzakonskih akata, a skrivanje imena kupca pravdalli su time da postupak nije okončan do kraja, da kupac može odustati od zaključenja ugovora, te da bi svako medijsko izvještavanje u pogledu izvršene prodaje bilo preuranjeno i tendenciozno.

Prema tvrdnjama našeg izvora, najvišu i jedinu ponudu za skoro 8.500 kvadrata zemljišta na Petrićevcu dao je opunomoćenik firme „Slavuljica petrol“ koji je ponudio 10.000 KM više od početne cijene, nakon čega je drugi učesnik licitacije zatražio pauzu.

„Činjenica da je „Slavuljica petrol“ podigao početnu cijenu za samo 10.000 KM, odnosno za samo jedan licitacioni korak, a da drugi učesnik nije dao nikakvu ponudu, daje pravo za sumnju da taj drugi učesnik nije ni bio zainteresovan za kupovinu zemljišta i da se na licitaciju prijavio samo da bi pokušao da naplati odustajanje od daljeg učešća na licitaciji“, objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su svi učesnici bili dužni da uplate 50.000 KM kaucije za učešće na licitaciji, ali je javnim konkursom precizirano da najbolji ponuđač gubi pravo na vraćanje kaucije ukoliko odustane od kupovine, odnosno od zaključenja ugovora o kupoprodaji.

„Nije isključena mogućnost ni da se „Slavuljica petrol“ prijavio na licitaciju sa ciljem da naplati odustajanje od licitacije. Međutim, kako je ta firma prva izlicitirala cijenu i bila najbolji ponuđač, njoj se neće vraćati kaucija u slučaju odustajanja, dok će se drugom učesniku kaucija vratiti. „Slavuljica petrol“ je pred izborom da li će odustati od kupovine i oprostiti se od 50.000 KM ili će zaključiti kupoprodajni ugovor sa „Poštama“ i uplatiti 2.126.543 KM za kupljeno zemljište“, objašnjava naš izvor.

On procjenjuje da izlicitirana cijena nije niska i da je u nivou trenutne tržišne cijene zemljišta na toj lokaciji.

„Prema važećem Regulacionom planu na predmetnoj parceli je planirana izgradnja trospratnica. Kada se preračuna koliko kvadrata stambenog prostora se može izgraditi i kolika je trenutna cijena kvadrata na Petrićevcu, cijena od 2,12 miliona KM za zemljište nije povoljna cijena. Međutim, ukoliko bi se izmjenama RP-a povećala dozvoljena spratnost, onda bi to već bila druga priča“, kaže naš izvor.

On dodaje da to što se na licitaciju nije prijavio niko od poznatijih banjalučkih neimara govori da zemljište „Pošta“ nije atraktivno, odnosno da je teško „progurati“ izmjenu regulacionog plana.

„Slavuljica petrol“ je firma sa sjedištem u Donjem Ruževiću kod Teslića. Prošla godine je ovoj firmi bila najuspješnija po visini prihoda i po ostvarenoj dobiti, jer je sa 190 zaposlenih prihodovala 79,3 miliona maraka i ostvarila nešto više od četiri miliona maraka dobiti. Pored najvećeg poslovnog uspjeha, ova firma je prošle godine doživjela i najveći gubitak, jer je u novembru u 75. godini života preminuo njen vlasnik i osnivač Milorad Slavuljica.

CAPITAL.ba

Tagovi: