Služio misu u mantiji sa leopard printom pa izazvao burne reakcije

Monsinjor Nikola Đirasoli, apostolski nuncije u Slovačkoj, služio je obred početkom septembra misu Ruvo di Pulji (njegovom rodnom gradu u oblasti Barija), noseći mantiju sa leopard printom.

On je vršio vjerski obred zajedno sa monsinjorom Domenikom Kornakijom, biskupom Molfete, povodom 40. godišnjice sveštenstva Don Salvatorea Sumoa u tom italijanskom gradu.

Fotografije, objavljene na Fejsbuk stranici katedrale, koje su potom uklonjene, obišle su društvene mreže za samo nekoliko sati, izazivajući kritičke, ali i šaljive komentare zbog mitre sa životinjskim printom koju je apostolski nuncije nosio za vjersku službu, prenosi italijanska agencija Agi.

Komentari vjernika na društvenim mrežama umnožili su se za nekoliko sati, pa su fotografije koje su parohijani objavili postali viralni: "Tigar sveštenik u borbi protiv zla", "životinjski modela u stilu Tarzana", koji bi učinio da "aktivisti za zaštitu životinja zanijeme".

Neki od korisnika komentarisali su ovaj izbor kao "Pad u stilu", za druge je "obeshrabrujući", kao i "Sada biskup trči brže", "Pogled na kome bi pozavidela i Kruela de Vil", prenosi Tanjug.

 Manji broj je onih koji su branili sveštenika, podsjećajući na odjeću koju je nosio papa Franja tokom posete Mozambiku 6. septembra 2019. na stadionu Zimpeto, u Maputu, kada se susreo sa ogromnim brojem vjernika a za tu priliku, bela papska misnica je obogaćena umecima sličnim koži jaguara.

Međutim, na Fejsbuk stranici katedrale objavljeno je da ovakav izbor mantije ima svoje značenje. 

S obzirom na posebna i sui generis tumačenja, ovaj misnik je dio zvanične mise siromašnih afričkih naroda za koje se monsinjor Đirasoli oduvijek interesovao u svom pastirskom mandatu i nosio je da "zablagodari" Gospodu za izgradnju kuća onima kojima su najpotrebnije na tom kontinentu. Shvatamo da su komentari bez poštovanja posljedica nepoznavanja, molimo vas da se uzdržite od neprikladnih tumačenja - navodi se u saopštenju.

nezavisne.com

Tagovi: