Stanari: Pekare šokirala eksplozija bombe podmetnute u peć (FOTO)

U iznenadnoj eksploziji i svojevrsnoj horor sceni u Pekari „Lugonjić“ u Stanarima, u prošlu subotu, pukom srećom niko od pekara nije povrijeđen, uz izvjesnu materijalnu štetu.

Šok za dvojicu prisutnih pekara uslijedio je kada je umjesto očekivane serije pečenih hljebova, iz peći odjeknula eksplozija. Tačnije, kako saznaje naš portal – podmetnuta bomba!

Policijska uprava Doboj danas je saopštila da je u toku rad na rasvjetljavanju krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti.

- Policijskoj stanici Stanari, u subotu 2. maja, oko 17 časova, prijavljeno je da se u jednoj pekari u Stanarima dogodila eksplozija u unutrašnjosti plinske peći, koja je od strane radnika stavljena u funkciju, potvrdila je, za naš portal, Dragana Kerkez,  portparol Policijske uprave Doboj.

U saopštenju dobojske policijske uprave navodi se da je tokom eksplozije došlo do oštećenja peći bez dodatnih oštećenja inventara i drugih predmeta u unutrašnjosti pekare, kao i da povrijeđenih lica nije bilo.

- Uviđajem policijskih službenika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Doboj i Policijske stanice Stanari, utvrđeno je da je do eksplozije došlo uslijed aktiviranja nepoznate eksplozivne naprave koja se nalazila u unutrašnjosti plenske peći, kaže se u saopštenju.

Iz policije su naveli da je do aktiviranja eksplozivne naprave, najvjerovatnije, došlo kada se peć ugrijala do određene temperature.

Iznenadna eksplozija u gotovo samom centru Stanara, i to u vrijeme policijskog časa (tog dana od 12 časova), uznemirila je mještane, a pogotovo je šokantno djelovala na pekare, koji, zapravo, u prvi mah nisu bili ni svjesni da nije došlo do eksplozije same plinske peći, nego od, u nju ubačene, eksplozivne naprave.

Geleri po tijestu

Izvor našeg portala upućen u istragu i blizak vlasnicima pekare, ističe da su dileme otklonjene kada je jedan od zgranutih pekara uočio gelere po tek zapečenom tijestu.

- A, kada je, uz gelere, pronađena i kašika bombe, bilo je jasno da je riječ o takozvanoj bombi „kašikari“. Kod obližnje rječice pronađeni su i tragovi osobe koja je, očito, ušla sa stražnje strane pekare, otkrivaju naši izvori.

Istovremeno, naši sagovornici iznose ogorčenje i zabrinutost porodice Lugonjić, vlasnika pekare, koja hljeb zarađuje u Austriji.

- Mučan i nepodnošljiv je to osjećaj ne samo za ovu izuzetno vrijednu i uvijek za pomoć spremnu porodicu, nego i za sve mještane Stanara, da vam neko uđe u vaš objekat i podmetne bombu za koju zna da će, pod temperaturom dok se peče hljeb, sigurno eksplodirati. I to u vrijeme policijskog časa, kada u pekari od 12 do 16 časova nije bilo nikoga, govore naši izvori.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj.

Prijetnje od ranije

Više od dvije decenije porodica Lugonjić zarađuje hljeb u Austriji. Prije nekoliko godina, sa osnivanjem opštine Stanari, Lugonjići su odlučili da u razvoju rodnog kraja daju doprinos podizanjem pekare, sa više zaposlenih. Kvalitetom proizvoda, stekli su povjerenje mnogobrojnih kupaca, među kojima je i ovdašnja Termoelektrana.

- Ovo, inače, nije prva neugodnost kojoj je izložena ova porodica. Ne tako davno, policiji su prijavili da su upućivane pretnje smrću njihovoj djeci, kao i da su im oštećena dostavna vozila sa logom i nazivom pekare, otkrivaju naši izvori.

Ninko ĐURIĆ