Stigla pomoć: Ruski stručnjaci u borbi protiv virusa korona u Republici Srpskoj

Petar Ivancov, ambasador Rusije rekao je da će ljekari koji su došli iz Rusije zajedno sa svojim kolegama u Republici Srpskoj raditi na rješavanju problema virusa korona.

Takođe, naglasio je da je stigla i tehnika za dezinfekciju prostora, te da se nada da će pomoći da se situacija riješi.

- Pomoć je stigla na zahtjev Republike Srpske, a ako postoji mogućnost spremni smo da pomognemo i Federaciju, izjavio je Ivancov danas nakon što je na aerodrom Banjaluka sletio avio sa ljekarima i medicinskom pomoći iz Rusije.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da je za Srpsku od izuzetnog značaja u borbi protiv epidemije izazvane virusom korona što je dobila prvi kontingent medicinske opreme i pomoći iz Rusije.

- Ovo je značajna pomoć za naš zdravstveni sektor. Došli su stručnjaci iz Rusije da pomognu našim ljekarima koji se više od mjesec dana herojski bore sa pandemijom, rekao je novinarima Višković, nakon što je na Aerodrom "Mahovljani" u Banjaluci dopremljen prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv epidemije izazvane virusom korona.

On je istakao da su se institucije Republike Srpske obratile za pomoć Rusiji i predsjedniku te zemlje Vladimiru Putinu.

- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ja smo uputili pismo Rusiji na šta je ova zemlja reagovala i poslala pomoć. Ovo je pomoć onima koji su je i tražili, na čemu smo više nego zahvalni, dodao je Višković.

On je, u ime Vlade Srpske i institucija, zahvalio Rusiji i Putinu na uručenoj pomoći.

- U borbi protiv virusa značajna je dezinfekcija javnih površina. Došli su nam najbolji svjetski stručnjaci sa najboljom opremom i sredstvima za dezinfekciju i nastojaćemo da svi naši veći gradovi budu dezinfikovani. U Banjaluci ćemo sutra početi sa dezinfekcijom Univerzitetskog kliničkog centra, Studentskog doma `Nikola Tesla`, odnosno mjesta gdje je najveća koncentracija lica koja su pozitivna na virus, nakon čega idemo dalje", rekao je Višković.

Tagovi: