Stojković: Nije sve bilo crno na Mundijalu

Niti ću se kriti, niti bežati od odgovornosti. Tu sam da odgovorim. Sigurno u ovom neuspehu neće biti nekoga ko će sesti na avion i poslati vam neko saopštenje. Ovde u našem fudbalu je moderno da se pišu saopštenja. Nisam taj čovek, jer smatram sebe odgovornim. Zato sam ovde, zato sam sazvao konferenciju, rekao je Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije.

On je rekao da je dvadeset mjeseci na poziciji selektora i da su od tri cilja koja je postavio, kako on, tako organizacija, dva ostvarili.

- Treći nije. Prvi cilj i obećanje koje je bilo ispunjeno je da u teškoj grupi kvalifikacija završimo na prvom mestu i kvalifikujemo se na SP.

Drugi cilj – posle žreba za Ligu nacija, gde smo se isto našli u teškoj grupi. Bili smo prvi i to smo ostvarili.

Treći cilj – prolazak grupnu fazu SP nismo ispunili - rekao je Stojković.

Kako kaže, da su bili zdravstveno na mjestu, slika bi bila drugačija.

- Postigli smo pet golova, to je fenomenalno u ovom stanju. Zamislite da smo bili zdravi i spremni - rekao je selektor.

Dodao je da su igrači dali maksimum, i da to govore i neki parametri.

- Vidi se želja, požrtvovanost, sve što bi ekipa trebalo da ima. U nekim trenucima nismo smeli da poklanjamo pobedu, što se tiče Kameruna. Mi smo sami krivi zbog toga. To su stvari za analizu - kaže Piksi.

Kako kaže, htjeli su da sačuvaju pozitivnu energiju, nadali su se da će se fitnes stanje prevazići do početka šampionata i da će stvari doći na svoje mjesto.

- Ali to je bilo nemoguće. Sa druge strane, znali smo, znali ste i vi, da je u teškoj grupi Brazil favorit. Oni predstavljaju drugu dimenziju, drugi nivo. Znali smo da će između tri ostale ekipe da se traži drugo mesto. Postoje naše greške, ja sam neko ko realno gleda sliku. Niti letim kada smo sjajni na terenu, niti kada nismo. Protiv Kameruna, pored svih problema, imali smo pobedu u džepu. Vratili smo se iz minusa. Da od 0:1 mentalno budemo jako i preokrećemo u korist. Zašto nismo iskoristili? To ostaje na nama. Za analizu - kaže selektor Srbije.

Kaže da su možda mogli da prođemo grupu, ali da kasnije ne bi ništa uradili.

- Ne bih to javno rekao, ali nismo imali snage da napravimo duži korak od toga. Razumem da hoće neko da predstavi da je sve crno, ali to ne dam. Nije crno, ne bih sedeo ovde da se osećam osramoćeno, bezvredno, onako poraženo. Jesmo izgubili, ali nismo poraženi. I te kako koračamo uzdignute glave. Ovo će biti dobro iskustvo iz kojeg ćemo da izvučemo pouke - rekao je Stojković.

Kako kaže, osjeća da ga nasija podržava 100 odsto

- Naciju ne lažem, niti ću je lagati. Ja nisam Deda Mraz koji ispunjava želje, imam stav i to se nekome ne sviđa. Od marta znam da sam nekome trn u nozi. A zašto? Boli ih što nemaju uticaj na reprezentaciju. Boli ih to što je Sportski centar ponovo poprimio da ima funckiju, funkciju mira, spokojstva. A ne kafana da može da uđe ko hoće i kad hoće. Toga nema. To mnoge boli, očigledno. To je njihov problem. Trude se da to sruše, osetilo se i u kvalifikacijama. Pokušavali su da plasman na Mundijal predstave kao slučajno, kao nemaju pojma. To su bočni faktori koje ćete stalno imati. Toga sam svestan, imate opoziciju, normalno - rekao je Piksi.

Srbija je završila Mundijal u Kataru kao 29. od 32 reprezentacije, osvojivši samo jedan bod u grupi sa Brazilom (0:2), Kamerunom (3:3) i Švajcarskom (2:3).

banjaluka.net