Sud poništio još jednu nezakonitu smjenu Vlade RS

Okružni sud u Banjaluci poništio je rješenje kojim je Nebojša Glamočić smijenjen sa pozicije pomoćnika direktora Poreske uprave Republike Srpske, a Vlada RS ga je ponovo imenovala kako bi ispoštovala presudu, saznaje portal CAPITAL.

Glamočić je smijenjen u julu prošle godine, a na njegovo mjesto je došao Goran Zemun kadar Socijalističke Partije Petra Đokića i predsjednik opštinskog odbora stranke u Prnjavoru.

Nebojša Glamočić, po zanimanju diplomirani ekonomista vraća se na radno mjesto pomoćnika direktora Sektora za upravljanje naplatom poreza u Poreskoj upravi Republike Srpske na koje je imenovan rješenjem Vlade, a u postupku izvršenja pravosnažne sudske presude Okružnog suda u Banjaluci”, navodi se u odluci Vlade RS.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske se nepodobnih kadrova rješava tako što ih smjenjuje bez ikakvog pravnog osnova.

Oni koji su smijenjeni zatim tuže Vladu i veoma lako dokazuju kako su smjene nezakonite, dok trošak sudskih postupka snosi budžet Republike Srpske, odnosno njeni građani.

Vlada zatim kreće u pravnu akrobaciju kako bi samo formalno ispoštovala presudu na način da oštećenog vrati na posao, a zatim ga veoma brzo ponovo smijeni.

Okružni sud u Banjaluci je stava da vlast na ovaj način stvara pravni haos i anarhiju.

Formalno poštovanje ne predstavlja poštovanje zakona u cjelosti. Izigravanjem zakona i normi kojima se propisuje postupanje u civilizovanom društvu, moguće je stvoriti anarhiju i haos te kršenje ljudskih prava u cjelosti, a što nije u interesu bilo kog uređenog društva”, upozorava sud u presudi od prije nekoliko mjeseci kojom je naložio da se bivša pomoćnica u ministarstvu saobraćaja i veza Nataša Kostić vrati na posao.

Podsjećamo, ranije su po istom modelu smijenjeni direktor Republičke uprave za igre na sreću Mladen Simić, bivši direktor Inspektorata Republike Srpske Predrag Tomić, pomoćnik ministra uprave i lokalne samouprave Nikola Knežević.

Po zakonu, državni službenik  se razrješava istekom mandata, ostavkom, izborom na neku od javnih funkcija, ako mu se ukine radno mjesto ili dva puta dobije negativnu ocjenu za svoj rad.

Ništa od toga nije bio slučaj kod gore navedenih smjena.

CAPITAL: D. Tovilović

Tagovi: