Svaka druga žena u BiH od 15. godine doživi neki oblik nasilja

 Svaka druga žena u BiH od svoje 15. godine doživi neki oblik nasilja, a alarmantne su i činjenice da čak 84 odsto žena nikada ne prijavi nasilje.

Ovi podaci su predstavljeni u petak na akcionoj koaliciji o rodno zasnovanom nasilju "Zajedno za društvo bez seksualnog nasilja", koju je organizovala "Generacija za ravnopravnost" u cilju eliminisanja seksualnog uznemiravanja i seksualnog nasilja.

Kako su naveli, 38 odsto žena od svoje 15. godine u BiH doživi psihičko, fizičko ili seksualno nasilje, od toga je 26 odsto u Federaciji BiH, a 39 odsto u Republici Srpskoj, dok 28 odsto žena doživi seksualni oblik uznemiravanja u ranoj mladosti.

"Neophodno je prepoznati i osuditi sve oblike seksualnog nasilja i uznemiravanja, kao i uključiti sve aktere društva u njegovu eliminaciju i prevenciju", saopštili su iz "Generacije za ravnopravnost".

David Saunders, predstavnik "UN Women" u BiH, rekao je da je neophodno obezbijediti zakon koji kriminalizuje sve oblike seksualnog nasilja te da svi počinioci treba da budu pozvani na odgovornost.

"Samo zajedno možemo osigurati da se sve žene i djevojke osjećaju zaštićeno od seksualnog nasilja", istakao je Saunders. Istakao je i značaj pokreta "Nisam tražila" od početka ove godine, koji je omogućio da hiljade žene podijele iskustva seksualnog nasilja.

"To mora da prestane, okrivljavanje žrtava mora da prestane, a potrebno je u ovaj proces uključiti i muškarce", kazao je Saunders.

Gorica Ivić, predstavnica Fondacije "Udružene žene" iz Banjaluke, istakla je koliko je značajno poslati snažnu poruku protiv svakog oblika nasilja nad ženama i djevojčicama, a posebno seksualnog.

"Regulacija seksualnog uznemiravanja u RS nije usklađena sa međunarodnim standardima i, s obzirom na to, u narednom periodu ćemo zagovarati izmjenu zakona, kao i da se uspostavi praksa kojom ćemo osigurati njegovu dosljednu primjenu", rekla je Ilićeva.

Dodala je da Fondacija "Udružene žene" pruža ženama usluge SOS linija, te da je njihov SOS broj ove godine zazvonio 1.000 puta.

"Sve žene i djevojčice nam se mogu obratiti na besplatan SOS broj 1264 za teritoriju Republike Srpske i 1265 za Federaciju BiH", dodala je Ilićeva.

Milada Šukalo, savjetnica za društvene djelatnosti gradonačelnika grada Banjaluka, istakla je da je potrebno raditi na prevenciji i obezbjeđivanju sigurnijeg prostora za žene i djevojčice.

"U narednom periodu očekujemo konkretne akcije i aktivnosti, pogotovo u banjalučkim naseljima Vrbanja i Budžak, gdje postoji veći rizik zbog mračnijih i neuređenih prostora", kazala je Šukalo.

Ovaj događaj je organizovan od strane "UN Women", u partnerstvu s Agencijom za ravnopravnost polova BiH pri Ministarstvu ljudskih prava i izbjeglica BiH, Gender centrom RS, Gender centrom FBiH, Ujedinjenim nacijama u BiH, Svjetskom zdravstvenom organizacijom, uz podršku Švedske.

(Nezavisne)

Tagovi: