Sve češće od dijabetesa obolijevaju i djeca

Dijabetes tipa dva, koji se inače pojavljuje kod gojaznih osoba starijih od 40 godina, počinje sve češće da se pojavljuje i kod djece i adolescenata, što je uglavnom uzrokovano gojaznošću.

Istakla je ovo Snježana Popović-Pejičić, internista endokrinolog i predsjednica Udruženja endokrinologa i dijabetologa RS, povodom Svjetskog dana dijabetesa, koji se obilježava pod motom "Dijabetes i porodica", jer je porodica ključna kao podrška.

- Podaci koje imamo s Instituta za javno zdravstvo RS govore da se broj oboljelih u RS kreće od 75.000 do 80.000, jer svi koji su oboljeli nisu prijavljeni u registar, pa podaci nisu precizni. Dijabetološka služba je u RS na visokom nivou. U odnosu na okruženje, stanje u RS je veoma dobro - kaže Popović-Pejičićeva.

Ona je rekla da pacijenti u RS mogu biti zadovoljni uslovima liječenja te da postoji sva potrebna terapija u RS i ne moraju nigdje drugo ići na liječenje.

Popović-Pejičićeva kaže da još postoje problemi s trakicama za mjerenje šećera u RS, jer se njihov broj u posljednje vrijeme nije povećavao, te poručila da bi ih moralo biti više, iako je stanje prosječno u odnosu na region.

Kad je u pitanju ova bolest, ona kaže da je stanovništvu potrebna regulacija gojaznosti, povećanje fizičke aktivnosti, smanjenje stresa te da se vodi računa o zdravoj ishrani.

Dodala je da se u Banjaluci danas u parku "Petar Kočić" organizuju besplatno mjerenje šećera u krvi te razne edukacije.

Ljubiša Sandić, predsjednik Udruženja dijabetičara regije Banjaluka, koji je 45 godina na insulinu, kaže da dijabetes sve više zahvata i mlađu populaciju.

- S ovom bolešću se može živjeti, porodičan sam čovjek, imam dvoje djece, mogu da se bavim sportom i ni u čemu ne treba oskudijevati - rekao je Sandić.

On je istakao da je potrebna pomoć svih institucija i čitavog društva u borbi oboljelih s ovom bolešću, koja se može nazvati tihim ubicom jer uništava organe.

- Osnovni problem su trakice za mjerenje šećera, trebalo bi da ih bude više, jer je potrebno pet do šest mjerenja dnevno - rekao je Sandić.

Benjamin Komarica, iz Udruženja dijabetičara djece i omladine Kantona Sarajevo, koji se sa dijabetesom bori već sedam godina, jer je obolio u 12. godini, kaže da sve češće obolijevaju djeca te da je u Kantonu Sarajevo trenutno oko 150 mlađih od 18 godina oboljelo od dijabetesa.

- U ovoj godina je zabilježen porast u odnosu na prošlu, a oboljeli su i mlađi od 10 godina. Razlozi zbog kojih sam obolio u 12. godini nisu poznati, neki kažu od slatkog, neki stresa, vremena i brojnih problema, ali tačan razlog ne znam - kaže Komarica.