“Talasi” obilježili dvije decenije postojanja

Srpski književni klub (SKK) “Talasi” iz Prnjavora obilježio je sinoć svečanom akademijom 20 godina rada.

Predsjednik kluba Goran Vuković rekao je da ovaj jubilej zahtijeva da se svi rezultati rada u protekle dvije decenije narednih godina usavršavaju, ali i ostvaruju svi programski ciljevi.

– Večeras smo se družili sa onima koji su u klubu od osnivanja 1999, sa pjesnicima, našim gostima iz drugih književnih klubova i udruženja. Ovo je i prilika da sumiramo dosadašnje rezultate i napravimo planove za budući rad – rekao je Vuković.

Prvi predsjednik “Talasa” Nedeljko Sančanin rekao je da je ovaj književni klub danom osnivanja 30. marta 1999. uzeo na sebe obavezu da će čuvati jezik, pismo, duhovnu kulturu srpskog naroda i književnosti.

– Za 20 godina klub je dao 78 knjiga poezije, proze, romansijerskog izraza, monografskog pisanja i svega što čini književnu kulturu naroda – rekao je Sančanin.

On je podsjetio da je zahvaljujući “Talasima” Prnjavor dobio monografije škola u Hrvaćanima, Potočanima i Šibovskoj, sela Crkvena i Donja Ilova, kao i specifičnu monografiju pod nazivom “Ljudi u vremenu”.

– Ono što posebno naglašavamo su zajedničke zbirke pjesama “Talasi kestengrada 1 i 2”. U prvoj zbirci bio je zastupljen 31, a u drugoj 50 pisaca kojima je zavičaj opština Prnjavor – rekao je Sančanin.

Pjesnik Zoran Grumić, koji je bio predsjednik SKK “Talasi” u dva mandata, podsjetio je da su u godini obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve kod Spomen-hrama na Vučijaku, uoči Vidovdana održani 18. književni susreti “Svome rodu od Kosova do danas”.

– Svake godine nastojimo da ovu manifestaciju omasovimo, što je jedan od osnovnih angažmana našeg kluba. Sa svih dosadašnjih susreta ostala je po zbirka “Vidovdanske besjede”. Jednom prilikom imali smo čak 108 autora iz 16 zemalja i sa 3 kontinenta – rekao je Grumić.

Na svečanoj akademiji u Centru za kulturu uručene su i zahvalnice književnim klubovima, udruženjima i pojedincima iz Republike Srpske i Srbije koji njeguju dugogodišnju saradnju sa SKK “Talasi”.

SRNA

Tagovi: