Tražeći vodu pronašao školjke iz Panonskog mora

Aleksandar Jeftić, inače šef gradskog Odsjeka za saobraćaj i parkinge, tokom traganja za vodom, na obroncima Kozare u Malom Palančištu, nije pronašao vodu, ali zato jeste neobične i stare školjke. Bunar je kopao na nadmorskoj visini od nekih 240 metara i sve je, kako priča, išlo prilično dobro, no na nekom desetom metru pojavila se stijena. Tu su pronašli račiće i školjke. Pronalaskom je bio iznenađen Jeftić ali mještani nisu.

 Ispričali su nam da su takvo nešto i ranije viđali, piše Info Prijedor.

- Bilo bi logično da smo takvo nešto pronašli da smo vodu tražili u uvali, na mjestu nekog starog riječnog korita, ali ovako je u najmanju ruku čudno ili je ovo dio priče o nekadašnjem Panonskom moru – kaže Jeftić.

Ipak Milenko Radivojac, arheolog i hroničar Grada, kaže da je pronalazak školjki česta pojava. Osim na Kozari ovih školjki ima i na Papuku u Slavoniji, a on lično slične školjke izvađene s dubine od tri metra dobio je iz Jelovca. Kaže da je na ovom prostoru nekad bilo Panonsko more, a dvadestak miliona godina ranije i veliki okean Paratetus. Tad su se izdigli Karpati, Dinaridi, pa i Kozara.

Odvojilo se i  Panonsko more i ono će  vremenom postati  slatkovodno. U njemu su bile i te školjke. Kad su se planine izdigle ostao je mulj, kamen, prašina… More je nestalo a školjke se okamenile i ostale – kaže Radivojac.

Tagovi: