U Prnjavoru izgrađen kružni tok, vrijednost radova 815.000 KM (FOTO)

Modernu kružnu saobraćajnicu, vrijednu 815.000 maraka, dobili su magistralni put od Banjaluke do Bijeljine i regionalno raskršće više opština, u prigradskom naselju Vijaka na ulazu u Prnjavor.

Izgradnju su finasirali „Putevi Republike Srpske“, dok je opština Prnjavor izgradila projektnu dokumentaciju i riješila imovinsko pravne odnose.

Završetak radova na ovom vrlo značajnom kružnom čvorištu, inače nadomak petlje na auto-putu „9. januar“ i ovdašnje industrijske zone u izgradnji, danas su ozvaničili vršilac dužnosti direktora preduzeća „Putevi Republike Srpske“ Nenad Nešić, i Darko Tomaš, načelnik prnjavorske opštine.

"Savremeni kružni tok, uz izvođača radova mrkonjićki „MG mind“, uprkos problemima sa virus koronom, završili smo i prije ugovorom predviđenih 90 dana. Kružni tok je urađen po najvišim saobraćajnim standardima i olakšaće saobraćaj na ulazu u grad Prnjavor, ali i na ovoj vrlo prometnom magistralnom i regionalnom raskrskšću", istakao je direktor „Puteva“ Nenad Nešić.

Posebno se zahvalio načelniku Tomašu na, kako je rekao, efikasnom rješenju pogotovo imovinskih pitanja, kao i drugih iskrslih problema.

"Zahvalan sam direktoru i „Putevima Republike Srpske“ na ovoj značajnoj investiciji, kojom smo riješili problem jedne vrlo prometne i problematične saobraćajnice. Ovdje su se gotvo svaki drugi dan dešavale saobraćajne nezgode, tako da je ova saobraćajnica vrijedna svake marke, ako spasi i samo jedan ljudski život. Uvjeren sam da će ti problemi odsada biti rešeni", optimista je Tomaš.

Nešić je naglasio da „Putevi RS“ nastavljaju da grade širom Srpske, a „sve u cilju da infrastrukturni radovi ne budu pogođeni krizom koju je prouzrokovala korona virus“.

ČETVRTI VELIKI PROJEKAT

Saobraćajnica na Vijaci samo je jedna, prema riječima načelnka Tomaša, u nizu investicija u Prnjavoru.

"Za protekle četiri godine ovo je naš četvrti veliki zajednički projekat. Prvi, vrijedan više od dva miliona maraka, bio je podizanje i otvaranje mosta u Kulašima, koji spaja prnjavorsku, derventsku i stanarsku opštinu. Drugi veoma važan projekat, od 310.000 KM, jeste izgradnja kružnog toka na ulazu u grad, dok je kružnom toku na Vijaci prethodila rekonstrukcija Ulice Vlade Vinčića, u vrednosti od 150.000 KM. Što je veoma bitno, nastavljamo sa razvojem skorom rekonstrukcijom obližnjeg mosta na rijeci Vijaci, na magistralnom putu, izgradnjom pješačkih staza do naselja Lužani", optimista je načelnik Tomaš.

UREĐENJE I SVEČANO OTVARANJE ZA MESEC DANA

Današnji događaj bio je ozvaničenje završetka ove saobraćajnice, a u narednih mjesec dana biće upriličeno svečano otvaranje.

Do tada će opština zasaditi zeleniš i estetski urediti kompletan kružni tok, najavili su Tomaš i Nešić.

Ninko ĐURIĆ