Ugostitelji u Srpskoj bi da im se struja obračunava kao da su domaćinstva

Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske “Horeca RS” najavilo je kako će prema Vladi Republike Srpske uputiti zahtjev za duže radno vrijeme do 24 časa, da se smanje doprinosi za radnike kao i da ugostitelji plaćaju cijenu električne energije kao domaćinstva. 

Predstavnici ovog udruženja juče su održali sastanak sa ugostiteljima i turističkim radnicima sa područja Hercegovine na kojem je razgovarno o aktivnostima i ciljevima Udruženja, kao i o problemima sa kojima se suočavaju turizam i ugostiteljstvo u Srpskoj, posebno u vrijeme pandemije virusa korona.

Dalibor Šajić, predsjednik udruženja je naveo da je ovo prvi put na nivou Republike Srpske da uz podršku resornog ministarstva pokušavaju da oforme organizaciju koja će predstavljati sve ljude iz ovog sektora pri Uniji poslodavac, prenose agencije.

On je ukazao da se ugostiteljstvo suočava sa nedostatkom turista, što se posebno osjeti u Banjaluci, Bijeljini, ali i nekim lokalnim zajednicama u unutrašnjosti.

Šajić je rekao da je ugostiteljima od velikog značaja produženo radno vrijeme pogotovo u gradovima koji su u mediteranskoj klimi, kao što je Trebinje, istakavši da turisti ne troše novac samo u sektoru turizma, već i u trgovinama i u svim ostalim granama.

On je naveo da je, prema zvaničnim podacima koje su dobili od Poreske uprave Republike Srpske, do jula bilo otpušteno 1.140 radnika u ovom sektoru, od kojih najviše u restoranima i u hotelima.

Pokušavamo da opstanemo i sa našim radnicima da što manje osjetimo sve ove teškoće koje je pandemija izazvala“, rekao je Šajić.

Član Udruženja turističkih radnika Republike Srpske Radoslav Kapor istakao je da su se prvi put okupili ugostitelji na području Hercegovine, te da će uputiti određene zahtjeve prema Vladi Republike Srpske.

Pad prometa je veoma veliki, a jedina borba je što više zadržati radnu snagu. Cilj Udruženja je da poslujemo i da se održe radna mjesta“, rekao je Kapor. 

Tagovi: