UKC za imovinu od pola miliona dobija 1.000 KM

Najbolja ponuda za kupovinu rashodovanog sitnog inventara i osnovnih sredstava UKC RS čija vrijednost je procijenjena na čak 446.000 maraka iznosi samo 1.125 KM, potvrđeno je za CAPITAL.

- Za licitaciju za prodaju rashodovanih osnovnih sredstava i sitnog inventara po oglasu od 9. marta stigle su dvije ponude fizičkih lica. Visina prve ponude je 380 KM, a druge 1.125 KM - navodi se u odgovoru iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na pitanja novinara CAPITAL-a.

Pomoćnik direktora UKC-a za nemedicinska pitanja Đorđe Trivić objašnjava za CAPITAL da je nesrazmjer između procijenjene vrijednosti i pristiglih ponuda ogroman zato što je nerealna procijenjena vrijednost.

- Svakih pet godina ovlaštena kuća vrši procjenu imovine UKC-a među kojom su i taj sitni inventar i osnovna sredstva. Prema nekim njihovim standardima, procijenjena vrijednost je na nivou knjigovodstvene, iako je njena stvarna i upotrebna vrijednost višestruko niža, a veoma često ravna nuli - kaže Trivić.

On ističe da je najbolji pokazatelj stvarne vrijednosti tih rashodovanih sredstava i sitnog inventara to što se na licitacije za njegovu kupovinu proteklih godina uglavnom javljala samo banjalučka firma „Nova sirovina“ koja se bavi skupljanjem sekundarnih sirovina.

- Ove godine se ni „Nova sirovina“ nije prijavila i pristigle su nam samo dvije ponude fizičkih lica od kojih je jedna 380, a druga 1.125 KM - kaže Trivić za CAPITAL.

U oglasu za prodaju navedeno je da se osnovna sredstva prodaju u viđenom stanju po principu „viđeno-kupljeno“, da se naknadne reklamacije neće razmatrati, kao i da se predmetne stvari mogu pregledati svakog radnog dana počev od dana objavljivanja licitacije, pa do otvaranja ponuda koje je obavljeno prošlog petka.

Osnovna sredstva i sitni inventar koji je bio predmet licitacije nalaze se u jednom od starih objekata na prostoru stare Klinike za psihijatriju na lokaciji “preko Vrbasa”.

O kakvim sredstvima se radi na licu mjesta se uvjerio i novinar CAPITAL-a, a prema našoj procjeni, njena vrijednost je zaista mnogo bliža ponuđenom iznosu, nego procijenjenoj vrijednosti.

capital.ba

Tagovi: