Uskoro otvaranje modernog stajskog objekta u Grabik Ilovi

Radovi na modernoj hali za stoku na farmi Mladena Simića u Grabik Ilov u Prnjavoru bliže se kraju. Ovaj objekat, čija je vrijednost veća od milion maraka, imaće savremenu mehanizaziju i opremu za uzgoj krava i proizvodnju mlijeka. Rukovodstvo opštine Prnjavor danas je posjetilo porodicu Simić, kako bi razgovarali o problemima sa kojima se susreću.

Porodica Simić trenutno drži 80 krava, a one će se uskoro preseliti u novi stajski objekat, koji će biti opremljen savremenom opremom i mehanizacijom. Radovi se bliže kraju, a domaćini svakodnevno pomažu radnicima u poslovima a ujedno brinu i o stoki. Ova farma zaživjela je 80- ih godina kada je ovim poslom počeo da se bavi Mladenonov otac. Nakon više od dvije decenije bavljenja stočarstvom, posao je naslijedio Mladenov sin, Dejan, koji je po struci inženjer poljoprivrede.

– Otvaranje je planirano za deset ili 15 dana, ostalo je nekih sitnih detalja da se odradi. Ovo će biti moderna farma koja podrazumjeva savremen sistem uzgoja grla, sa sloobodnim sistemom držanja. Ishrana za stoku će biti kvalitetnija, i samim tim mlijeko će biti kvalitetnije – kazao je Simić.

Simić kaže da je nedostatak radne snage problem, sa kojima se oni susreću, kao i svi farmeri u Republici Srpskoj. O ovom, ali i drugim problemima danas su razgovarali sa rukovodstvom opštine Prnjavor. Načelnik Darko Tomaš rekao je da je ovaj objekat najveća investicija u poljoprivredi u ovom dijelu Srpske.

– Razgovarali smo o njihovom problemu da nisu dobili podsticaje za investicije, o čemu ćemo razgovarati sa predstavnicima Ministarstva finansija. Ovo je odličan primjer kako mladi ljudi vrijednim radom mogu uspjeti – kazao je Tomaš.

Vrijednost novog objekta je oko 1.100.000 maraka, a finansira se od kredita od Investicione razvojne banke. Ministarstvo poljoprivrede Republike podržalo je Simiće sa refundacijom od 30 odsto od ukupnog iznosa koji je uložen u objekat, koji će biti izgrađen po svim propisima Evopske unije kada su u pitanju stočarske farme.

TV K3

Tagovi: