Uspostavljen karantin na graničnom prelazu u Šamcu (FOTO)

U Šamcu je uspostavljen karantin na graničnom prelazu BiH sa Hrvatskom, kapaciteta do 50 osoba.

Namijenjen je za privremenu izolaciju građana koji ulaze u BiH, dok ne dobiju rezultate testiranja na virus korona.

Karantin je smješten u prostorije Uprave za indirektono oporezivanje BiH i ispunjava minimum propisanih uslova Svjetske zdravstvene organizacije, što su danas potvrdili i nadležni iz Instituta za javno zdravstvo i Republičkog štaba za vanredne situacije.

Milan Novitović, načelnik Republičkog štaba za vanredne situacije rekao je da objekat ispunjava sve propisane kriterijume za smještaj osoba u uslovima vanreden situacije, poštujući njihova prava na slobodu i dostojanstvo.

- Stanje ovog objekta u smislu uređenosti i pripremljenosti za usluge karantina je više nego dobro, cijeneći situaciju i sve okolnosti u kojima se nalazimo, karantin je spreman da počne da radi - rekao je Novitović.

Dodaje da će ovdje biti vršeno testiranje na prisustvo virusa korona, odnosno, za građane Republike Srpske ti uzorci će biti slati u Institut za javno zdravstvo RS.

- Ukoliko rezultati budu pozitivni, ti građani će biti poslani u republički karantin, ukoliko budu negativni u Dom zdravlja u svojoj lokalnoj zajednici - rekao je Novitović i napomenuo da će za građane Federacije BiH policija obezbijediti pratnju u konvoju do odredišta u federaciji.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević kaže da ovo nije karantin za građane Šamca koji prekrše samoizolaciju, da će za te namjene biti obezbijeđen određen broj šatora, te ističe dobru saradnju sa Republičkom upravom civilne zaštite prilikom uspostavljanja karantina na graničnom prelazu.

- Lokalna zajednica je ovdje u potpunosti obezbijedila uslove kada je riječ o smještaju, kada je riječ o određenoj količini hrane, doveli smo struju, vodu, sve ono što je potrebno da bi ovaj karantin zadovoljio sve te minimalne uslove jednog karantina- rekao je Milićević.

U karantinu će biti obezbijeđeno 24-oročasovno prisustvo sanitarnih inspektora, policije i medicinskog osoblja iz Domova zdravlja Šamac i Modriča. Ovdje će biti uzimani uzorci za testiranje na prisustvo virusa korona, kaže direktor Doma zdravlja Šamac dr Jovan Živković.

- Sve koji dođu iz inostranstva pregledaćemo i upisati njihove lične podatke. Ukoliko neko ima simptome koji su sumnjivi na koronavirus biće direktro sprovedeni na infektivno odjeljenje najbliže bolnice, oni koji nemaju simptome biće testirani i ostaće 24 sata pod nadzorom, do dobijanja rezultata testa- rekao je Živković.

Karantin je namješten poljskim krevetima, obezbijeđene su grijalice, sredstva za ličnu higijenu i hrana.

M. L.

Tagovi: