Ustavni sud BiH: Povrijeđena prava Davora Dragičevića zbog neefikasne istrage tužilaštva

Ustavni sud BiH donio je danas odluku po apelaciji Davora Dragičevića, a koja je podnesen zbog nepostojanja efikasne istrage, a u vezi sa ubistvom njegovog sina Davida Dragičevića (21).

Kako je kratko saopšteno iz Ustavnog suda BiH, nakon sjednice velikog vijeća koja je održana danas, Ustavni sud je zaključio da u okolnostima konkretnog slučaja postoji povreda apelantovog prava iz člana II/3.a) Ustava BiH i člana 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

“Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka je trebalo 100 dana da „definiše“ krivično djelo u odnosu na koje postoje osnovi sumnje i da donese formalnu naredbu o provođenju istrage, te je istraga i nakon tri godine od događaja još uvijek u toku”, stoji u kratkoj informaciji iz Ustavnog suda BiH, koja je upravo objavljena.

Detaljnije informacije o ovoj odluci biće poznate nakon što Ustavni sud BiH objavi kompletnu apelaciju, kao i stav vijeća u konkretnom slučaju.

Dragičevićeva apelacije je ranije u više navrata bila na sjednicama Ustavnog suda BiH, a iako je bila završena rasprava, odluka sve do danas nije bila donesena.

Beživotno tijelo Davida Dragičevića nađeno je 24. marta 2018. godine na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je tek tri mjeseca kasnije ovaj slučaj okvalifikovalo kao ubistvo, ali do danas nisu poznate sve okolnosti, kao ni osumnjičeni za ovo krivično djelo.

Mondo