Užas u Donjim Vijačanima: Sjekirom sebi odsjekao tri prsta na groblju tokom sahrane

Tri svoja prsta na lijevoj ruci sjekiricom je odsjekao 46-godišnji Brane Preradović, iz Donjih Vijačana, kod Prnjavora. On je zbrinut je na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, a još uvijek je nepoznat razlog zašto se odlučio na ovako radikalan potez teškog samopovređivanja.

Da slučaj bude bizarniji, čin sječe vlastitih prstiju kakav se rijetko viđa i u hororima, odigrao se na seoskom groblju u Donjim Vijačanima, i to tokom sahrane, odnosno ukopa pokojnika, Branetovog komšije 77-godišnjeg O.P.

Ovo, inače, kako saznaje naš portal, nije Branetova prva sječa prstiju?! On se, prije neku godinu, odlučio na identičan čin, kada je kod kuće, naočigled majke, na panju odsjekao jedan prst. Takođe na lijevoj ruci, pa mu je sada na njoj ostao samo palac!

Nepoznato je zasad  šta je to nagnalo ovog Vijačanca da ponovno pribjegne sječi i to čak tri prsta, i to na groblju i u vrijeme sahrane.

Kako i sam kaže, šokantni događaj od prošlog petka, potvrdio nam je i paroh vijačanski Branislav Aleksić.

„Sve se odigralo dok sam služio opjelo i svi smo u šoku i nevjerici. Niko tačno ne zna zašto se naš parohijan odlučio na tako strašan potez, koji nas je sve potresao. Ničim nije naslućivao da će tako nešto učiniti“, kaže za naš portal sveštenik Aleksić.

Naši sagovornici, očevici sa sahrane, pričaju da se Brane liječio od ovisnosti od alkohola, da zadnjih godinu dana nije pio, ali da je tog dana do groblja došao na biciklu, sa sjekiricom i osjetno pripit.

„Pitao sam se zašto Brane sjekirom udara po kamenom koritu, od grobljanske vode. Šokirao sam se kada sam bolje zapazio da, zapravo, frkću krv, ali i prsti“, ispričao nam je jedan od očevidaca.

Očevici kažu da je Preradović rekao da ga „niko nije natjerao, ni nagovorio, i da je to svojevoljno učinio“.

Ubrzo su na poziv uspaničenih učesnika sahrane pristigli iz hitne pomoći i policija. Međutim, kolika je panika vladala svjedoči i činjenica da niko od prisutnih nije bio bar toliko pribran da sa teško povrijeđenim čovjekom otpremi i odsječene prste.

„Zadugo smo mahali i dozivali za kolima hitne pomoći, ali, očito, i oni su bili šokirani i užasnuti događajem, odnosno u žurbi da spasu život povređenom koji je jako krvario. Tri prsta su ostala kao dokaz policiji šta se dogodilo“, pričaju nam svjedoci ovog nesvakidašnjeg događaja.

PRVA POMOĆ

Prva pomoć teško povrjeđenom Branu Preradoviću ukazana je u prnjavorskom Domu zdravlja, da bi potom hitno bio prebačen u UKC RS u Banjaluku. Nezvanično saznajemo da je on u međuvremenu smješten u neku od zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

BORIO SE DA PREŽIVI

Nakon rastave od supruge sa kojom ima dvoje djece, prije neku godinu, kako saznajemo od njegovih poznanika, Brane Preradović živi sa majkom u porodičnoj kući u Donjim Vijačanima. Komšije za njega kažu da, osim poroka sa alkoholom, kojim je isključivo samo sebi štetio, sa njim nemaju nikakvih problema, i da važi za dobrog čovjeka koji se nadničenjem bori da preživi.

Mnogi su se ponadali da je prebrodio opaki porok, sve dok se tog dana na groblju nije pojavio sa sjekiricom u ruci i ponovo pod uticajem alkohola.

Ninko ĐURIĆ

Tagovi: