Vlada Srpske dala zeleno svjetlo za uvođenje sistema "Amber Alert"

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o uspostavljanju Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica "Pronađi me" ("Amber Alert") u Republici Srpskoj.

Kako je saopšteno iz Vlade Srpske, nedavni slučaj nestanka maloljetnog lica u Srbiji (Danka Ilić) kada je i prvi put aktiviran Sistem hitnog obavještavanja javnosti podstakao je MUP Srpske da intenzivira aktivnosti na uvođenju ovog sistema u Republici Srpskoj.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske posebnu pažnju posvećuje zaštiti maloljetnih lica, te su u tom smislu u prethodnom periodu usvojeni Strategija za borbu protiv sajber kriminaliteta u Republici Srpskoj za period 2020-2024. godine i Akcioni plan za zaštitu djece od seksualnog zlostavljanja i iskorišćavanja u digitalnom okruženju u Republici Srpskoj 2023-2024, s ciljem unapređenja mehanizma djelovanja u slučaju prijave nestanka maloljetnih lica kroz međuinstitucionalnu saradnju ukazujući na potrebu uspostavljanja sistema obavještavanja i informisanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnih lica, s ciljem njihovog bržeg i efikasnijeg pronalaska - saopštila je Vlada Srpske.

Takođe, kako se dodaje, MUP Srpske je od 2018. godine aktivan član nevladine organizacije "Amber Alert Europe" koja okuplja veliki broj zemalja članica. Međutim, ističe se u saopštenju, članstvo u ovoj nevladinoj organizaciji ne omogućava aktiviranje Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica, što je cilj Ministarstva u Vladi Srpske.

- Samim tim, MUP je analizirao kako takvi sistemi funkcionišu u SAD, Evropi i zemljama iz okruženja, te je donesena odlula da se počne sa realizacijom aktivnosti i definisanjem kriterijuma za uspostavljanje Sistema u Republici Srpskoj po uzoru na sistem 'Pronađi me' u Srbiji - naglašeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, njihov sistem, u slučajevima nestanka maloljetnih lica, omogućava policiji da hitno, putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na autoputevima i sl.

- Samim tim, kod građana se dodatno razvija osjećaj sigurnosti i učvršćuje povjerenje građana u policiju, te pruža osjećaj korisnosti zajednici kroz angažovanje građana u pružanju pomoći u konkretnim slučajevima. Istovremeno, samo postojanje Sistema preventivno djeluje tako što odvraća buduće izvršioce saznanjem da će se u specifičnim slučajevim nestanka maloljetnih lica aktivirati Sistem i angažovati šira društvena zajednica - dodaje se u saopštenju.

Sistem se, kako se dodaje, ne pokreće u svim slučajevima prijave nestanka, već isključivo u slučajevima nestanka maloljetnih lica sa elementima prijetnje po život sa ciljem obavještavanja i alarmiranja javnosti kako bi se u što kraćem roku veći broj građana informisao, a samim tim potraga za nestalim maloljetnim licem učinila efikasnijom.

- Uvođenje Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica 'Pronađi me' u Republici Srpskoj je u isključivoj nadležnosti Republike Srpske, a Sistem se pokreće isključivo na osnovu odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Dakle, nosilac predmetne aktivnosti bilo bi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i za uspostavljanje Sistema kreiraće i koristiće svoj softver i platformu. Da bi Sistem funkcionisao u punom kapacitetu neophodan je angažman svih nadležnih institucija u Republici Srpskoj - dodaje se u saopštenju iz Vlade Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan rekao je prije nekoliko dana da će Srpska dobiti "Amber Alert".

Podsjećanja radi, predstavnici MUP-a Srpske posjetili su 27. marta Centar za nestalu i zlostavljanu decu u Novom Sadu sa ciljem razmjene iskustava, sagledavanja mogućnosti i identifikaciju izazova koji su u vezi sa usvajanjem "Amber Alert" sistema za uzbunjivanje u slučaju nestanka djeteta u Republici Srpskoj.

Olivije Zimonja, načelnik Jedinice za visoko tehnološki kriminal u Upravi kriminalističke policije MUP-a Srpske, izjavio je tada da je cilj MUP-a Srpske da unaprijedi i učini efikasnijim svoj rad u segmentu potraga za nestalim licima, a posebno potrage za djecom.

- Cilj je da potraga za djecom dobije novu dimenziju i da se da mogućnost da se javnost pravovremeno animira i doprinose pronalasku djeteta. Srbija je neko ko je prošao sve te korake od ideje, implementacije, a evo danas svjedočimo i o upotrebi tog sistema (Amber Alert) u Srbiji - rekao je tada Zimonja.

Podsjetimo, kada je 26. marta u Boru nestala dvogodišnja Danka Ilić, u Srbiji je po prvi put pokrenut ovaj sistem.

nezavisne.com

 

Tagovi: