Vozač spasio pun autobus djece

Slavko Spahija, vozač "Čazmatransovog" autobusa, koji je bio pun školaraca, skrenuo je na livadu u Jugovom Polju, kod Virovitice, kako bi izbjegao direktan sudar i tako sjajnim manevrom spasio djecu.

Naime, automobil đakovačkih registarskih tablica velikom brzinom zabio se u autobus pun školaraca koji je iz Slatine putovao prema Suhopolju, prenijeli su hrvatski mediji.

Nakon udarca, autobus je zahvatio bankinu, nastavio se kretati i završio u obližnjem jarku. Djeca su se jako uplašila, a njih dvoje je lakše povrijeđeno.

Prema iskazu Spahije, automobil se kretao iz smjera Virovitice i vrludao cestom dok je odmah iza njega vozio policijski kombi.

"U jednom trenutku, a radi se o sekundi, vozilo se našlo pred autobusom. U istom trenu procijenio sam da mogu izbjeći direktan sudar ako skrenem na livadu sa ceste i to sam i učinio. Ali, sudar nisam uspio izbjeći. Vozilo nas je udarilo sa strane, ali taj kontakt nije uzrokovao tragičan ishod, na svu sreću", rekao je virovitički heroj dana kojeg svi od milja zovu Mića.

Zanimljiva je činjenica da je vozaču "Čazmatransovog" autobusa u petak bio zadnji radni dan u kojem prevozi učenike na nastavu prije praznika, ali i zadnji dan na poslu prije odlaska u penziju, koji definitivno neće zaboraviti.

"Kao da se nešto posložilo. Cijeli svoj radni vijek vozim, ali nikad nisam doživio ni približno ništa ovom. U autobusu  je bilo oko 15 djece, osnovnoškolaca iz Cabune i Žubrice koja su išla 'odraditi' svoj zadnji dan u nastavnoj godini u Osnovnoj školi u Suhopolju. Kad se dogodio udar, svi smo ostali zatečeni", priča vozač za kojeg svjedoci kažu kako je samo prisebnošću uspio izbjeći veću tragediju.

Automobil je prešao na njihovu stranu, a nakon bočnog udarca u autobus, autobus se zanio.

Spahija je ostao hladne glave, izbjegavajući stupove javne rasvjete i "parkirao" u mali kanal u polju kukuruza. U međuvremenu je prošao pravi "slalom", da smiri autobus i da ne dođe do novog sudara s "banderama" na putu.

"Nakon udesa odmah sam pogledao što je s djecom i kad sam utvrdio da je sve u redu, rekao sam im da izađu iz autobusa na livadu. S druge strane vidio sam vozača automobila kako bježi preko polja kukuruza. No ubrzo ga je uhvatila interventna policija", ispričao je Spahija.

Ogorčeni očevici kažu kako je vozač automobila pobjegao kroz suvozačka vrata i potrčao prema kukuruzištu. Policija je već bila na terenu, pa nije daleko stigao. Uhapsili su ga i odveli na ispitivanje.

Spahija ističe da mu je najvažnije što niko nije zadobio teže povrede. Prema prvim informacijama, dvoje djece bilo je lakše povrijeđeno i pružena im je hitna pomoć.

Po ostale je došao drugi autobus koji je djecu odvezao kućama, a i roditelji su u panici i strahu počeli pristizati na mjesto udesa po njih.

Iz PU virovitičko-podravske su pohvalili profesionalnu reakciju vozača autobusa koji je uspio izbjeći veću tregediju i sačuvao tako i svoj život i život učenika.

(Agencije)

Tagovi: