Vratio se u rodno selo i otvorio farmu magaraca

Usred Šumadije, u selu Čumić, otvorena je prva farma magaraca u novijoj istoriji Srbije.

Na imanju porodice Prodanović, pedesetak magaraca od kojih su većina ženke, kao i pulad svilo je jedinstvenu ovovremenu priču, čija se istorija proteže još u antičko doba, kada je ova životinja zbog svoje izdržljivosti bila vrijedna zlata.

"Ideja o farmi magaraca potekla je u Švajcarskoj gde sam i živio svojevremeno. Vidjevši po prvi put u komšiluku magarce rodila se i ljubav prema ovim životinjama. Shvatio sam njihovu vrijednost, kao i narav koja je suprotna od uobičajnog mišljenja u našem narodu što me je oduševilo. Pored karaktera ovih životinja saznao sam i o ljekovitim svojstvima njihovog mlijeka što me je dodatno zaintrigiralo, pa sam s toga i odlučio da krenem sa uzgojom", kaže Boško Prodanović, vlasnik farme koja se postepeno razvijala, pišu Nezavisne novine.

Sve je počelo kao hobi gajenjem svega nekoliko grla, ali se nakon pet godina danas na farmi nalazi čak pedeset jedinki uglavnom iz sopstvene reprodukciije.

"Situacija je takva da tokom cijele godine imamo između deset do petnaest magarica za mužu. Farma živi od prodaje mlijeka, kao i muške puladi širom Srbije, što je dovoljno za pokrivanje osnovnih troškova, a tu spadaju radna snaga i hrana. Trenutno u planu nije širenje farme uvećanjem broja grla, ali planiramo proizvodnju sira i kreme", priča on.

Od istorijski poznate činjenice da se Kleopatra kupala u magarećem mlijeku kako bi sačuvala ljepotu svoje kože i da su ga stari Rimljani smatrali luksuznim pićem, postoje i malo poznate činjenice o njegovim ljekovitim svojstvima.