Vulin: Ne može EU da sedi na dve stolice

 Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da ne može EU da sedi na dve stolice i da traži da se Srbija uskladi sa njenom politikom, a u isto vreme da podržava Prištinu da bude član Savjeta Evrope.

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pažljivo prati izjave evropskih zvaničnika, a posebno predstavnika Vlade Savezne Republike Nemačke i zato ga molim da ne pokušava da nađe opravdanje za nediplomatski stav gospodina Saracina. Izjaviti u Prištini da takozvano Kosovo treba da bude član Saveta Evrope, a u Beogradu pričati o evropskoj perspektivi Srbije je licemerno koliko i uvredljivo - rekao je Vulin.

On smatra da ne bi trebalo "da čekamo još 20 godina da bi znali da nas Evropska unija neće i da će za Šiptare biti odvojeno posebno mesto bez obzira koliko puta pogazili reč i odbili da sprovedu dogovoreno", navedeno je u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Nema mesta u Savetu Evrope i za državu Srbiju i za teritoriju Kosovo i Metohija pod privremenom upravom Ujedinjenih nacija. Često iz Evropske unije stignu upozorenja da Srbija ne može da sedi na dve stolice, sada neka svoju mudrost isprobaju na sebi. Neka se Evropska unija opredeli. Od njenog opredeljenja zavise i mnoge naše odluke - rekao je Vulin komentarišući stav izaslanika njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuela Saracina da je stav Njemačke jasan i da je takozvano Kosovo u srcu Evrope i da pripada Savjetu Evrope.

Saracin je na Twitteru napisao da je ministarki spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Doniki Gervali juče prenio podršku Njemačke kandidaturi tzv. Kosova za članstvo u Savjetu Evrope. Priština je 12. maja podnijela zahtjev za prijem u Savjet Evrope, što je Beograd ocijenio kao kršenje Vašingtonskog sporazuma.

Posle jučerašnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost šef diplomatije Nikola Selaković saopštio je da je predsedniku Aleksandru Vučiću predao note četiri države koje su povukle priznanje samoproglašene nezavisnosti Kosova.

nezavisne.com