Za koga su "radili": Sedam nezavisnih kandidata u Stanarima nije dobilo ni jedan glas

Iako još nisu utvrđeni zvanični izborni rezultati, prema preliminarnim je više nego jasno da su izborne prevare na djelu bile i u najmlađoj opštini u Republici Srpskoj, Stanarima.

Da će biti trgovine biračkim odborima i lažnim kandidaturama moglo se naslutiti već po ozvaničenju listi prijavljenih političkih subjekata, kada su se Srbi, inače dokazani aktivisti domicilnih stranaka, našli na listama HDZ, A-SDA i drugih stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH, takođe i u sastavima Biračkih odbora. Na glasove 7.684 potencijalnih birača “atakovalo” je, za ovu malu opštinu, nevjerovatnih 39 političkih subjekata.

Potvrda je stigla i kada su objavljeni preliminarni rezultati izbora, nakon što se ispostavilo da 19 stranaka i nezavisnih kandidata nije dobilo niti jedan glas i automatski uputilo na sumnju da su radili za druge, ozbiljne političke subjekte i interesne grupe.

Od 4.500 glasača koji su izašli na izbore, osam političkih subjekata je dobilo samo po jedan glas, tri manje od deset i devet ih se može smatrati da su bili ozbiljni politički takmaci na ovim Lokalnim izborima, kada su Stanari u pitanju.

Od onih “sumnjivih” 19 bez ijednog osvojenog glasa, pored dobojskih stranaka Re-balans i Krug, protiv kojih je Okružnom javnom tužilaštvu Doboj podnesena krivična prijava zbog sumnji u izborne prevare, u nezavidnoj ulozi u tom pogledu moglo bi se naći i sedam nezavisnih kandidata.

Naime, Milosava Jerinić i Milica Jerinić registrovani politički subjekt sa adresom u Raškovcima, Mladen Gojić iz Cerovice, Nedeljko Zoran i Radomir Drljić iz Brestova, Slađana Ćućić iz Osredka i Dejan Mitrić iz naselja Stanari, nisu osvojili ni glas na izborima 15. novembra. Odnosno, ispada da za njih nisu glasali članovi njihovih porodica, kao ni oni sami i samim tim je dokaz da su radili u korist drugog političkog subjekta, čime su pod sumnjom da su počinili krivično djelo izborne prevare.

MANDATI

Prema još nepotvrđenim izbornim rezultatima prema broju osvojenih glasova podrške u budući saziv Skupštine Stanara ulaze predstavnici SNSD, Ujedinjene Srpske, SP, SDS i DNS.

U nadmetanju kandidata za načelnika veću podršku zadobio je kandidat Ujedinjene Srpske Radojića Čelić, ispred dosadašnjeg načelnika Dušana Panića, koji je bio kandidat SNSD.

LJ. ĐURIĆ

Tagovi: