Zarade advokata privilegija tajnosti, tarife pozamašne

Zbog toga što nisu u sistemu fiskalizacije i u obavezi da posjeduju fiskalne kase i izdaju račune, advokati u RS, kao i u BiH, izuzev Brčko Distrikta, u priviligovanom su položaju u odnosu na pružaoce usluga u ostalim djelatnostima.

Do podataka o zaradama dobojskih advokata takođe je nemoguće doći, sem onih iz sudova u kojima advokati brane okrivljene po službenoj dužnosti. Međutim, ti podaci nisu relevantni kada su zarade u pitanju, jer je poznato da neki od njih izuzetno dobro zarađuju, a nisu na listi angažovanih na odbrani optuženih po službenoj dužnosti. Javna je tajna da je ta nezainteresovanost posljedica velikih kašnjenja u isplatama tih advokata iz republičke, odnosno iz kase BiH.

Poznato je da je među onima koji se mogu pohvaliti da dobro zarađuju Siniša Đorđević, jer su skupe usluge, posebno u krivičnim predmetima u kojima se on specijalizovao, kao i složenim procesima u drugim oblastima. Poznato je, takođe, da njega rado angažuju i političari, koji su dobre platiše.

CIN BiH: Top deset advokata u BiH po zaradama od 2010. do 2016. godine

Advokata Sinišu Mikića angažuju preduzeća kojima se stavlja na teret da zagađuju životnu sredinu, a i ona su, prirodno, dobrostojeća. Angažuju ga i oni koji tužakaju novinare, a Mikić se pojavljuje u ulozi zastupnika tužioca i to naplati po utvrđenoj i nimalo zanemarujućoj tarifi.

Njih dvojica nisu usamljen slučaj, jer su tu još neki advokati koji slove kao imućni, a to su postali zastupajući optužene za ratne zločine, dilere narkoticima i druge optužene u teškim krivičnim djelima.

CIN BiH: Goran Nešković naplaćeniji advokat u regiji Doboj

Međutim, njih nema na dostupnim listima, ali su na javno dostupni podaci za neke druge advokate, takođe poznate široj javnosti. Tako je, prema podacima Centra za istraživačko novinarstvo, od 2010. do 2016. godine, više od pola miliona maraka samo u odbranama po službenoj dužnosti pred sudovima zaradio poznati ovdašnji advokat Goran Nešković. Ovaj nekadašnji čovjek od povjerenja bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića uživa i povjerenje kod lokalnih vlasti i u zastupanjima Grada Doboja.

Goran Nešković je u tom periodu, preciznije, zaradio 549.775 maraka, iza njega po zaradi je Jovan Gostić sa 300.255 maraka, zatim slijede Branko Ristić sa 223.050, Vlajko Martić sa 197.746, Rajko Stokić sa 189.860 maraka i drugi.

NIVO RS

Nešković, Gostić, Ristić, Martić i Stokić su na listi 112 najplaćenijih advokata dobojske regije u periodu od 2010. do 2016. godine, koju je sačinio CIN i to su posljednji zvanični podaci o zaradama advokata u RS i BiH.

Na toj listi su trojica advokata iz RS, koji su svrstani u “Top 10” najplaćenijih advokata u BiH. To su Petko Pavlović sa zaradom od 767.564 marke, Miodrag Stojanović sa 700.236 i Veljko Ćivša sa 646.154 marke.

IMIDŽ

U Doboju, kao i većini gradova i opština RS i BiH advokati imaju imidž imućnijih i njihove poslovne prostorije smještene su uglavnom u strogom centru grada i blizini zgrada sudova i tužilaštava.

Tako je veći broj advokatskih kancelarija smješten i u glavnoj dobojskoj ulici “Sveti Sava” u zgradi nekadašnjeg preduzeća “Radnik”, koju je kupio Rajko Savić, inače suđen i oslobođen za ubistvo potpredsjednika Doboja i predsjednika SDS-a Branislava Garića.

Lj. Đurić