Prnjavor: Održana sjednica Savjeta nacionalnih manjina BiH

U Prnjavoru je juče održana po prvi put sjednica Vijeća nacionalnih manjina BiH. Sastanku su prisustvovali predstavnici svih 17 nacionalnih manjina priznatih ustavom BiH, te predsjedavajući ovog tijela Andrija Svatok.

Savjet nacionalnih manjina Parlamentarne skupštine BiH u svom programu rada ima posjete lokalnim zajednicama, naročito gdje je veća koncentracija nacionalnih manjina, kao što je to u Prnjavoru. Tokom sjednice razgovaralo se sa predstavnicima nacionalnih manjina i opštinskim rukovodstvom o životu manjina na ovom prostoru, kaže predsjedavajući Savjeta nacionalnih manjina BiH Andrija Svatok.

Opština Prnjavor je prihvaćena kao zajednica različitosti. Budućnost će dokazati da je upravo Prnjavor pravi primjer i u RS, a i u BiH, ističe Darko Tomaš načelnik opštine Prnjavor.

“Naši zajednički napori doprinose da suživot bude iz dana u dan, da ne kažem iz godine u godinu, sve bolji i bolji. Ono što sam uvjeren jeste da će naša saradnja i naši međuljudski odnosi biti još bolji i da ćemo učiniti još mnogo toga da prije svega i život nacionalnih manjina, ali i svih stanovnika naše opštine učinimo još boljim”, rekao je Darko Tomaš – načelnik opštine Prnjavor.

“Mi se osjećamo ovdje kao svoj na svome i čak i ne mislimo da smo nacionalne manjine, jer uz ovako dobrog načelnika i predsjednika skupštine i dobru organizaciju u opštini, nacionalne manjine se jednostavno osjećaju kao da smo u matičnoj državi”, kaže Branko Deket – odbornik iz reda nacionalnih manjina u SO Prnjavor

Na području opštine Prnjavor živi 13 nacionalnih manjina.

 TV K3