Počinje vječita borba, Zvezda i Partizan žele povratak u Evroligu

Košarki Crvena zvezda i Partizan večeras od 19 časova igraju prvi od moguća tri meča u polufinalu ABA lige, igra se do dvije pobjede u seriji koja će se odvijati po sistemu 1-1-1.

Poslije 22 odigrana kola ligaškog dijela ABA lige, došlo je vrijeme da se četiri najbolja tima bore za titulu prvaka Jadrana koja će automatski značiti da će ta ekipa izboriti plasman u Evroligu sljedeće sezone. U polufinalu plej-ofa sastaće se: Crvena zvezda – Partizan i Budućnost – Cedevita.

Svakako interesantniji je sudar vječitih rivala, a njihov prvi obračun zakazan je za večeras od 19 časova. Crvena zvezda je u regularnom dijelu sezone imala skor 21-1 što dovoljno govori o dominaciji “crveno-bijelih”. Sa druge strane, Partizan je od dolaska Andree Trinkijerija postepeno digao formu i došao do Kupa. Sada sa četvrtog mjesta, poslije godinu dana pauze, ponovo ima mjesto u plej-ofu ABA lige.

Prvi meč srpskog dvoboja u polufinalu ABA lige igra se danas, drugi je zakazan za 30. mart, a eventualna majstorica, u slučaju da poslije dvije utakmice bude 1:1, igrala bi se 6. aprila. Crvena zvezda ima prednost domaćeg terena. I to je veoma bitan detalj koji bi na kraju mogao da bude od velikog značaja za konačan rasplet.

Zvezda ulazi u ovaj dvoboj sa dozom samopouzdanja poslije dobijenog obračuna u nedavnom susretu u ABA ligi. Nisu tada ni jedni ni drugi nešto briljirali, ali je Zvezda zasluženo došla do trijumfa. Vidjećemo kako će se Kej Si Rivers snaći jer mu je sudar protiv Partizana na debiju bio izuzetno loš.

Na pomenutom duelu Majkl Odžo je briljirao, iako je bio povređen, prije svega svojom snagom i masom je pravio problem “crno-bijelima” pa preostaje da se vidi kako će Andrea Trinkijeri smisliti da brani snažnog Nigerijca.

Generalno gledano, Zvezda ima ulogu favorita. To je na konferenciji za medije rekao i sam trener Tomić.

– Ne razmišljam o neuspjehu, ne razmišljam o tome da li će Zvezda igrati Evroligu ili ne. Mi ćemo dati sve od sebe da pobijedimo, počev od prve utakmice, pa do cijele ove serije. Zvezdi je mjesto u Evroligi i ne razmišljam o tome šta će biti dalje, u budućnosti, moj posao… Došao sam da budemo šampioni, da budemo prvi, da osvojimo ABA… Prvi cilj smo ispunili, sada ćemo probati da ispunimo ostale ciljeve – rekao je Milan Tomić u najavi utakmice.

Partizan će crpiti energiju iz osvajanja Kupa, Zvezda iz pobjede u posljednjem derbiju. Od posljednjih 10 utakmica, Zvezda je dobila sedam.

Crvena zvezda i Partizan su posljednji put igrali u polufinalu ABA lige u sezoni 2014/2015. Tada su “crveno-bijeli” dobili seriju s 3:1 (73:64, 68:70, 95:85, 81:73). Sada će “parni valjak” imati priliku za revanš.

Partizan je od dolaska Trinkijerija na klupu pa sve do sada konstantno dizao formu i kvalitet igara, pa može da kaže da u dobrom raspoloženju dočekuje ovo polufinale. Andrea Trinkijeri je i u najavi utakmice rekao da je ovo važna stanica, ali samo stanica za njegov tim i da mu ekipa djeluje rasterećenije od rivala.

– Nije htio konkretno da govori o zdravstvenom biltenu, a najveće probleme sa povredama su imali Vanja Marinković i Stefan Janković. Roviti su Nikolić, Renfro, Zagorac…

– Derbi je posebna utakmica. Derbi u plej-ofu je još posebnija utakmica. Tri puta smo se našli na terenu i tri puta je bila drugačija utakmica. To očekujem i ovoga puta. Kakvu ne znam, ali drugačiju. Gledam ekipu svakoga dana i osjećam da smo rasterećeniji od Zvezde. Ovo je jedna stanica za nas. A Zvezda je pred finišom. Napravili su ekipu da se odmah vrate u Evroligu. Dugo nisam vidio takav talenat u ABA ligi. Još su dobili evroligaša pred plej-of. Oni su favoriti. Realno – favoriti. Za mene su za nijansu bolji i od Budućnosti – pokazao je Trinkijeri poštovanje prema protivniku.

Sudije na večerašnjoj utakmici biće Ilija Belošević, Damir Javor i Tomislav Hordov.

mozzartsport.com

Tagovi: