Prosvjeta: Osnovan „Književni klub“ u Beču za ljubitelje književnosti

U organizaciji „Kluba mladih umetnika“ Prosvjete Austrija održan je prvi sastanak novoosnovanog „Književnog kluba“. Ovaj klub ljubitelja književnosti osnovan je sa ciljem okupljanja strastvenih čitalaca oko pisane reči uz motivisanje diskusije kroz analizu, razmjenu i suprotstavljanje mišljenja.

Klub se okuplja jednom mjesečno pri čemu se zajedničkim dogovorom bira knjiga koja će biti predmet narednog sastanka. Članovi se pripremaju i iznose svoju analizu, mišljenje i stavove o pročitanom djelu – o stilu pisanja, strukturi, tematici, prepoznatim porukama. Posebno je interesantno čuti kako pojedinci subjektivno doživljavaju pročitano, kakva osjećanja su u njima probudili likovi i djela. Novi članovi književnih klubova prvo shvate da je doživljaj čitanja značajno unapređen okupljanjima i diskusijama ovog tipa. U knjizi se ovako duže uživa i istražuju se ukusi koji se samostalno ne pronalaze.

Prvim sastankom „Književnog kluba“ koordinisala je Dina Stanković iz „Kluba mladih umetnika“ Prosvjete Austrija i okupila trinaest ljubitelja pisane reči koji potiču sa „ex-Yu“ prostora a žive, studiraju i rade u Beču. Oni su studenti, inženjeri, profesori, a među članovima se mogu pronaći i pisci i pjesnici.

Upoznavanje je pratila razmjena preporuka omiljenih knjiga kao i izbor premijernog djela koje će biti tema narednog sastanka. Predloženi su između ostalih i Saramago, Hese, Murakami, Harari, Bulgakov, a prvi fokus dobija Hese i njegova „Igra staklenih perli“.

Svi zainteresovani za učestvovanje na književnim večerima mogu kontaktirati „Klub mladih umetnika“ Prosvjete Austrija putem mejl adrese klubmladihumetnika@prosvjeta.at ili putem Facebook stranice Kluba – fb.com/klubmladihumetnika.

Prosvjetin „Klub mladih umetnika“ osnovan je u cilju okupljanja mladih kreativnih stvaralaca u različitim oblastima – pisaca, slikara i glumaca, koji žive, rade i studiraju u Beču. Kroz realizaciju različitih projekata iz oblasti umetnosti i kulture donosi, u sklopu SPKD „Prosvjeta-Austrija“, mladim Bečlijama jednu platformu za kreativno stvaralaštvo raznih kulturno-umjetničkih pravaca.

„Klub mladih umetnika“, koga uspješno vode prof. Vesna Špirić i inž. Uroš Uljarević, često organizuje okupljanja mladih kreativnih stvaralaca koji žive, rade i studiraju u Beču.

Dijaspora TV

Tagovi: