Zdravko Čolić na druženju sa novinarima u Banjaluci

Generacijama je naš "kućni" prijatelj, jer su njegov odlazak na Evroviziju početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka pratile babe nam i djedovi. Iako su neki od nas bili pankeri, krajem osnovne škole shvatili smo da naizust znamo sve njegove pjesme.

Naprosto, ploče koje je snimao bile su i, u većini slučajeva, ostale dio inventara roditeljskih nam stanova.

Ovo i još mnogo toga konstatovano je prilikom neformalnog druženja Zdravka Čolića sa novinarima danas u banjalučkom restoranu Agape.

Druženje je organizovala agencija "Star Travel", a povod je bio Čolićev koncert, takođe u organizaciji ove agencije, zakazan za 31. maj na tvrđavi Kastel.

Uvijek nasmijan i ljubazan, osim standardne priče da mu je drago doći u Banjaluku i strpljivog odgovora na milion puta do sada postavljeno pitanje - kako je sačuvao privatnost, legendarni Čola govorio je i o nekim zanimljivijim temama, a razgovor je započeo sjećanjem na njegovu najveću obožavateljku na prostoru bivše Jugoslavije – Banjalučanku Majdu.

Majda Arnautović preminula je prije nepune dvije godine i predstojeći koncert Zdravka Čolića, biće prvi u Banjaluci na kojem omiljenom pjevaču na scenu neće donijeti cvijeće.

Čola se pomalo i sa nostalgijom sjetio svoje obožavateljke, još sa koncerta sedamdeset i neke u tadašnjem Domu kulture (današnji Banski dvor), "izvlačeći" se kako nije voljela samo njega, nego i Kemala Montena.

Novinari su ga zapitkivali koju muziku privatno sluša. On je ispričao kako je imao zavidnu kolekciju ploča u vikendici na Bjelašnici, i da je tu bilo svega - od najkomercijalnijih Madoninih ostvarenja, do tvrdog, alternativnog zvuka.

Na interesovanje prisutnih, sjetio se kako se na albumu "Zbog tebe", snimanom u Londonu 1980. godine, sasvim slučajno našla jedna dodatna pjesma. Drago mu je da se tih stihova, koje inače nije pjevao na koncertima, danas neko sjeća. Riječ je o numeri "Stari moj" za koju je, po dolasku u London, Goran Bregović napisao riječi na jednu već postojeću melodiju njihovog zajedničkog engleskog prijatelja.

Čolu su novinari pitali i da li je istinit onaj stari sarajevski "fol" navodno nastao poslije jedog sličnog putovanja. Priča kaže da je raja iz baščaršijskih kafana, vidjevši Gorana Bregovića koji se redovno vraćao iz Londona punog kofera novih ploča, govorila 'Bjelo dugme' izgleda snima novi album", aludirajući na dobro znanu "pozajmicu" melodija.

Uz osmijeh Čola je pričao kako je podražavanja i praćenja trendova uvijek bilo. Priznaće i on sam kao klinac jedva je čekao festival u San Remu, da te melodije kasnije "skida" na gitari, koju je inače svirao školski – po notama.

Naravno, nije se moglo izbjeći ni pitanje, koje "note", odnosno pjesme očekuju banjalučku publiku krajem maja. U Banjaluci je posljednji nastup imao 2012. godine, a od tada snimio je dva albuma "Vatra i barut" i "Ono malo sreće". Svakako, kazao je Čola, pjesme sa ovog albuma će biti zastupljene na koncertu, ali to neće biti promocija istih. Kao i uvijek, obećao je Čola, biće to promocija ljubavi o kojoj neumorno pjeva pola vijeka unazad.

N.N.