Radnici kolektivnim otkazom zbog malih plata zatvorili benzinsku pumpu

Polako se budi i razvija svijest radnika o njihovim pravima, što potvrđuje i večerašnje zatvaranje benzinske pumpe „MAN-CO“ u trebinjskom naselju Gorica, piše Nebojša Vukanović.

Radnici su tražili od gazde da značajnije poveća plate, a nezvanično direktor i vlasnici su pristali na povećanje od 50 maraka, što je bilo nedovoljno pa su svi radnici dali kolektivan otkaz. Benzinska pumpa od večeras je zatvorena i ne radi, a nezvanično mogla bi proraditi tek ako se angažuju radnici iz drugih dijelova Hercegovine.

Kod Mandića radnici su radili u smjenama 12 – 24, 12-48, u skladu sa Zakonom o radu, a plate su bile oko 500 maraka, dok je na pumpama „Nešković“ mnogo gora situacija, radnici na mnogim pumpama rade za minimalac u smjenama 12 – 24, pa se očekuje da li će i oni na sličan način reagovati.

Otvaranje velikog broja radnih mjesta u Dubrovniku, koja su 2 do 3 puta bolje plaćena u odnosu na Trebinje, umnogome je relaksiralo situaciju jer gazde ne mogu više ucjenjivari radnike kada ima alternativa i posao u Dubrovniku, a valjda će korektan odnos privrednika u Dubrovniku uticaj na poboljšanje uslova rada i povećanje plata u Trebinju i Hercegovini, piše “Oslobođenje“.