Medicinari zabrinuti zbog implanta koji se ugrađuju ljudima

​Duboka stimulacija mozga je nova tehnologija koja podrazumijeva ugrađivanje uređaja koji podsjećaju na pejsmejker, koji nakon toga šalju električne impulse u mozak pacijenta.

O novoj tehnologiji se još uvijek raspravlja, budući da ugrađivanje uključuje rizične procedure, a efekti na ljudski mozak još uvijek nisu potpuno jasni.

Neki eksperti ipak vjeruju da bi novi uređaji mogli da pomognu u liječenju depresije, Alchajmerove bolesti, pa čak i bolesti zavisnosti.

Tako je jednom pacijentu u bolnici u Šangaju nedavno ugrađen implant koji funkcioniše na temeljima duboke stimulacije mozga, a kako bi mu pomogao da se izbori sa zavisnošću od narkotika.

Pacijent tvrdi da implant za sada ima pozitivan efekat, iako nova tehnologija pomalo podsjeća na neki proizvod iz distopijske budućnosti koji se korist za kontrolisanje osjećaja sreće, ljutnje, tuge i zadovoljstva.

Ideja da se tehnologija za duboku stimulaciju mozga koristi za liječenje bolesti zavisnosti izazvala je zabrinutost u medicinskim krugovima širom svijeta, budući da nosi rizik od unutrašnjih krvarenja, izazivanja napada, infekcija, te promijena karaktera pacijenata kojima su implanti ugrađeni.

Mnogi tvrde da tehnologija zahtjeva dodatna testiranja kako bi se do kraja u tvrdilo na koje načine utiče na simptome bolesti zavisnosti, a kako se pacijenti ne bi dovodili u rizik.

Tagovi: