Vjera ima veliko srce: Besplatnim boravkom na moru usrećuje porodice djece sa teškoćama u razvoju

"Iznajmljivači sa srcem", Facebook grupa koja okuplja humane ljude koji svoj smještaj na moru besplatno ustupaju djeci s poteškoćama u razvoju, posebnim potrebama i teško oboljeloj djeci i njihovim porodicama već treću godinu zaredom donose osmijehe na lica.

Vjera Matulić iz mjesta Postira, na ostrvu Braču, u Hrvatskoj, osnivač ove Facebook grupe, posao glavnog administratora predala je kćerki Mihaeli Stipičić, koja je u rad ove grupe uključena od njenog osnivanja.

Stipičićeva je u razgovoru za "Nezavisne" rekla da je već sada rezervaciju za besplatan smještaj napravilo 45 porodica, od toga 16 iz BiH, 15 iz Hrvatske i 17 iz Srbije, te da je za nju najljepši dio ovog posla kada vidi koliko mnogo odmor na moru znači ovoj djeci i njihovim porodicama.

- Najljepši trenutak za mene je bio kad je gluho dijete u ekstazi prvi put reklo 'mama'. Toliko puno djeci znači to malo mora - rekla je Stipičićeva.

Dodaje da, ma kako ovaj posao bio lijep, nekada ima i lošu stranu, jer neki roditelji ove humane iznajmljivače uzimaju zdravo za gotovo.

- Veliki broj obitelji, njih skoro 80 odsto, nas i naš trud uzimaju zdravo za gotovo i misle da polažu pravo kao u instituciji samo jer imaju bolesnog člana obitelji. Bolest je prvenstveno kriterij, pravo se ostvaruje uzajamnim poštovanjem, uvažavanjem i umjerenošću - rekla je Stipičićeva.

Istakla je da nju ipak u ovom poslu ispunjava kada vidi koliko su neki roditelji požrtvovani za svoju djecu.

- Mene osobno onih 20 odsto uistinu ispunjava i dobijam snagu i želju kada vidim koliko su neki roditelji požrtvovani i zahvalni za sve šta se napravi, to je jedino šta nas drži u pogonu - iskrena je Stipičićeva.

Objasnila je da porodice koje ne poštuju neka od osnovnih pravila postavljenih na ovoj grupi na kraju ni ne otputuju na odmor, jer je u interesu da i porodice, ali i iznajmljivači budu zadovoljni.

- Jedan od uslova za besplatno ljetovanje je da roditelji i skrbnici nakon dogovora s iznajmljivačem obavezno u privatnoj poruci grupi pošalju nalaz djeteta ne stariji od šest mjeseci, gdje se jasno vidi dijagnoza. Pored toga, treba da pošalju broj mobilnog telefona, adresu stanovanja i da navedu koliko članova dolazi - navela je Stipičićeva.

Naglašava da svake godine imaju sve veći broj iznajmljivača koji se priključuju njihovom humanitarnom radu.

- U grupu je ušlo dosta novih članova. Iako je ova velika kiša poremetila cijelu sezonu, mi se nadamo da će do pravog odaziva iznajmljivača doći u devetom mjesecu - kazala je Stipičićeva.

Pravila za iznajmljivače koji žele da svoj smještaj daruju takođe su jednostavna.

Svi zainteresovani treba da na zid grupe "Iznajmljivači sa srcem" postave oglas s osnovnim podacima, kao i da navedu koliko soba izdaju, termin od kada do kada, te da naglase da li do smještaja imaju stepenice ili uzbrdica.