Facebook će ljudima plaćati za informacije o tome kako koriste svoj telefon

Facebookova najnovija aplikacija za cilj ima da prati način na koji korisnici upotrebljavaju svoje telefone, a za ove informacije će nuditi novčanu kompenzaciju.

Study je nova aplikacija za istraživanje marketinga, koja bilježi rasprostranjeno korisničko ponašanje, uključujući instalirane aplikacije, vrijeme korišćenja, lokaciju, uređaj i mrežu.

Facebook tvrdi da će pomenute podatke koristiti kako bi učio o tome koje aplikacije korisnik preferira, sa ciljem da poboljša sopstvene proizvode.

Kada je privatnost u pitanju, Facebook ističe da neće prikupljati korisnički sadržaj, lozinke i poruke, te da ovi podaci neće stići do eksternih strana.

Kako bi regrutovao korisnike, Facebook će pokrenuti nove ciljane reklame, koje će potomak od korisnika tražiti da verifikuju starost i druge lične podatke.

Nakon što potvrdi ove informacije, Facebook će omogućiti korisniku da preuzme Study aplikaciju i loguje se sa svojim detaljima.

Tokom procesa podešavanja, aplikacija će ponovo prikazivati koje podatke prikuplja i kako će se oni koristiti. Učesnici će morati da daju informacije o svom PayPal nalogu, preko kog će se vršiti kompanzacija.

Za početak, Study će ostati ekskluzivan za Android korisnike u SAD i Indiji, a kada se reklame poboljšaju proširiće se na više zemalja.

(NN/benchmark)