Srbija preokretom protiv Hrvata stigla do Tokija

Vaterpolisti Srbije osvojili su Svjetsku ligu maestranom pobjedom protiv Hrvatske rezultatom 12:11 nakon fenomenalnog preokreta.

Bolje je Hrvatska otvorila utakmica i golovoma Buljubašića i Vukičevića iz Peterca došla do prednosti od 2:0. Nakon ovog vođstva Hrvata pogodio je Prlainović, međutim, za malo nakon isteka napada pa se rezultat na semaforu nije promijenio.

Ipak, ono što nije uspio Prlainović uspio je Ćuk koji je najzad savladao  Bijača i to na veoma zanimljiv način. Pogodio je Aleksića u glavu lopt je promijenila smjer i otišla u mrežu.

Hrvatska je do prve pauze otišla na plus dva (3:1), a onda je povela i sa 4:1 golom iz Peterca.

Od ovog trenutka, izabranici Dejana Savića zaigrali su mnogo bolje i nevjerovatnom serijom od 5:0 za vođstvo od 6:4. Ni Hrvatska se nije predavala, uslijedila je serija od 3:0, a onda se ušlo u više nego neizvjesnu završnicu.

Na četiri minute i 33 sekunde prije kraja utakmice Mandić srbiji donosi izjednačenje, ali šraubom koji se rijetko viđa na utakmicama. Uzeo je loptu, okrenuo se oko svoje ose i pogodio šraubom za 9:9, a ovo kao da je bio nagovještaj velikog trijumfa.

Nakon dva gola, po jednom na obje strane, Srbija je uspjela da se odbrani i na dvije i po minute do kraja dođe do lopte i krene u kontranapad, međutim, nije uslijedila kvalitetna realizacija. Ponovo su u narednom napadu Hrvati pokušali da naprave akciju za centra ali je Srbija odlično odigrala odbranu. Srbija kreće u kontranapad, a na  minut i dvije sekunde prije kraja Filipović, koji je imao otvorenu poziciju za šut,  pogađa mrežu Hrvatske za vođstvo od 11:10.

Hrvatska je u poslednjem minutu imala napad, igrača više, a Ante Vukičević uspijeva sjajnim pogotkom da izjednači rezultat na 11:11.

Ostalo je 28 sekundi do kraja utakmice, Stefan Mitrović uzeo je loptu ušao mežu dva igrača i izborio peterac na 17 sekundi prije kraja. Odgovornost preuzima kapiten Filip Filipović i pogađa za 12:11. Do kraja utakmice Hrvatska nije uspjela da dođe do pogotka, a slavlje na Tašmajdanu moglo je da počne.

Meč je odigran po pravom prolomu oblaka i oluji na bazenu u Beogradu.

Reprezentacija Srbije je trijumfom u Svjetskoj ligi izborila plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

 

Tagovi: