Rijeka: Roditelji će donirati organe preminule djevojčice, ocu prijeti do 15 godina zatvora

Protiv oca djevojčice iz Rovinja, koja je preminula od posljedica toplotnog udara i dehidracije nakon što je ostavljena u pregrijanom automobilu, podnesena je krivična prijava i prijeti mu zatvorska kazna od tri do 15 godina.

Hrvatska policija je po okončanju kriminalističke istrage protiv 33-godišnjeg oca Državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu, a osumnjičen je za krivično djelo povrede djetetovih prava.

- Za ovu vrstu krivičnog djela predviđena je zatvorska kazna od tri do 15 godina - izjavila je za Hinu portparolka istarske policijske uprave Nataša Vitasović.

Dnevnik.hr navodi da su roditelji odlučili da doniraju njene organe da bi na taj način spasili druge živote.

Smrt djevojčice komentarisala je ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te poručila da će stručnjaci sada procijeniti koje su kompetencije roditelja da skrbe o njihovo još dvoje djece.

Prije pet dana djevojčicu je otac ostavio u automobilu da je ne bi budio, ali nije uključio klimu, a prozore je zatvorio da ne bi ulazila prašina sa gradilišta.

Mještani Rovinjskog Sela su naveli da su djevojčicu u besvesnom stanju poslije dva sata pronašli radnici poslije čega su pozvali Hitnu pomoć.

Vezane vijesti: