Centar Prnjavora dobija zatvorene bašte, moraće biti usklađene

Većina odbornika u Skupštini opštine Prnjavor podržala je nacrt odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu kojim se, između ostalog, dozvoljava postavljanje zatvorenih bašta u glavnoj gradskoj ulici.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno uređenje Brano Žunić kaže da je suština odluke da će se u glavnoj ulici dozvoliti postavljanje i zatvorenih ljetnih i zimskih bašta, ali i da se pokuša izbjeći šarenilo do kojeg dolazi usljed postavljanja raznih reklama i materijala na baštama, kao i zatvaranje balkona raznim materijalima.

- Takvu situaciju pokušavamo unificirati i istovremeno izaći u susret privrednicima koji se bore da ostvare određeni profit. Subjekti koji drže zatvorene bašte vjerovatno će biti prinuđeni da neka sadašnja rješenja promijene. Prilikom izgradnje takvih objekata naložićemo da se radi materijalima u prirodnim bojama, kako bi se izbjeglo šarenilo - rekao je Žunić.

On je najavio da bi Prnjavor na sjednici u septembru trebalo da dobije i šestu građevinsku zonu.

Klub odbornika SDS-a nije podržao odluku kojom se dozvoljava postavljanje bašta u glavnoj gradskoj ulici jer smatra da bi ona morala imati svoju prepoznatljivost i izražava uvjerenje da će moći amandmanski djelovati kada se odluka pred odbornicima nađe u formi prijedloga.

Šef kluba odbornika SDS-a Slaviša Jenjić kaže da u ovoj stranci smatraju da nije u redu obrazloženje da se odluka donosi pod pritiskom privrednika, jer se treba gledati interes svih građana.

Na jučerašnjem skupštinskom zasjedanju usvojeno je i više odluka o izmjenama regulacionih planova, te izvještaji o finansijskom poslovanju sportskih klubova, realizaciji Strategije razvoja opštine u 2018. godini i realizaciji Programa rada Skupštine opštine Prnjavor i odluka Skupštine opštine za prvih šest mjeseci.

Predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić ocjenio je 26. skupštinsko zasjedanje efikasnim, te istakao da su odbornici na sjednici imenovali i direktora JU Centar za socijalni rad, te članove Upravnog odbora Javne ustanove Centar za kulturu Prnjavor, članove Upravnog odbora Javne ustanove Dječiji vrtić „Naša radost“ Prnjavor i članove Nadzornog odbora Javnog preduzeća „Radio Prnjavor“.

Simić je naglasio, da je ovo posljednja sjednica prije ljetne pauze.