MUP RS podnio izvještaj protiv Prnjavorčanina i Dervenćanina: Zloupotrebom položaja oštetili firmu za više od pola miliona KM

Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela je banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv lica čiji su inicijali N.N. iz Prnjavora i Ј.Ć. iz Dervente zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela kojima su oštetili preduzeće u Banjaluci za 561.779 KM.

Iz MUP-a Srpske je saopšteno da su prijavljena lica osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Srna nezvanično saznaje da je izvještaj podnesen protiv Nenada Novakovića i Јosipa Ćorića.

Prema nezvaničnim informacijama, Novaković i Ćorić su u svojstvu direktora preduzeća Euro K 2007 iz Banjaluke i Ćorić denart iz Prnjavora, prema prethodnom dogovoru i u namjeri pribavljanja imovinske koristi firmi Ćorić denart, 14. maja 2014. godine zaključili ugovor na osnovu kojeg su prometovali dva poslovna prostora.

Prilikom prometovanja nekretnina preduzeće Euro K 2007 nije izdalo fakture, firma Čorić denart nije izvršila plaćanje ugovorene cijene, a u poslovnim knjigama tih privrednih društva nisu evidentirana potraživanja, odnosno obaveze na osnovu kupoprodajne cijene u iznosu od 218.940 KM.

Srna saznaje da je nakon toga, u namjeri da prikriju da preduzeće Ćorić denart nije platilo poslovne prostore, Ćorić 27. juna 2017. godine banjalučkoj područnoj jedinici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove podnio zahtjev za brisanje zabilježbe postojanja prava iz kupoprodajnog ugovora, koja je evidentirana u zemljišnim knjigama.

Novaković je u istoj namjeri u stečajnom postupku nad preduzećem Euro K 2007 prikrio postojanje pomenutih potraživanja tog preduzeća čime je firmi Ćorić denart pribavljena korist u iznosu od 218.940 KM, a za isti iznos oštećeno je privredno društvo Euro K 2007.

Novaković i Ćorić osumnjičeni su i da su kao direktor i suosnivač firme Euro K 2007, 28. februara 2014. godine zaključili sa preduzećem Guber iz Srebrenice ugovor o zakupu poslovnog objekta i zemljišta, a da su potom izvršili mahinacije.

Prema nezvaničnim informacijama, nekretnine nije koristilo preduzeće Euro K 2007, nego ih je od marta 2014. do septembra 2015. godine koristila firma Trentino pelet iz Prnjavora u kojoj je lice ovlašteno za zastupanje bio Ćorić.

Plaćanje obaveza na osnovu ugovora o zakupu izvršilo je preduzeće Euro K 2007, u iznosu od 125.220 KM, čime je firmi Trentino pelet pribavljena imovinska korist, dok je za isti iznos oštećeno privredno društvo Euro K 2007.

Srna saznaje da su Novaković i Ćorić prijavljeni i da su u svojstvu direktora i suosnivača preduzeća Euro K 2007 bez saglasnosti Skupštine tog privrednog društva 30. decembra 2016. godine donijeli odluku kojom je odobren knjigovodstveni otpis potraživanja od Trentino peleta u iznosu od 217.619 KM.

Time je za taj iznos pribavljena imovinska korist Trentino peletu, a za istu sumu novca oštećeno preduzeće Euro K 2007.

Srna