Ranč “Zelena dolina”: Fijakeri vraćaju sjećanja

Lokman Iriškić iz Prnjavora istinski je zaljubljenik u konje, a na njegovoj privatnoj ergeli “Zelena dolina”godinama se uzgajaju različite pasmine ovih plemenitih životinja, od lipicanera, do hrvatskog posavca.

“Moj otac se bavio uzgojem konja, a ja sam nastavio njegovim stopama. Trenutno se na raču nalazi 35 grla, a naša je ergela jedna od najvećih privatnih na području banjalučke regije” kaže Iriškić.

Na ranču se nalaze i tri fijakera koji se često mogu vidjeti na gradskim ulicama Prnjavora, a zainteresovani ih mogu iznajmiti da bi se provozali u njima i osjetili duh nekih davnih, zaboravljenih vremena.

“Kad god imamo vremena, provozamo se fijakerom, da narod vidi da postojimo, jer na žalost, mislim da će konji sve više nestajati sa ovih prostora i da ćemo ih moći vidjeti samo u filmovima” poručuje naš sagovornik

Iriškić je dodao da konjogojstvo nije jeftin posao, te da iziskuje stalno angažovanje, ali da ni njemu ni drugim članovima porodice to ne pada teško zbog ljubavi prema ovim životinjama.

Prnjavorsko područje poznato je po konjogojstvu, iako se u današnje vrijeme ovoj djelatnosti ne pridaje dovoljna pažnja, kaže Iriškić.

prnjavorlive.info