Ljekar iz Kikinde živu pacijentkinju proglasio mrtvom

Ljekar Hitne službe kikindskog Doma zdravlja N. B. (30) dao je otkaz i prije isteka suspenzije jer je pacijentkinju proglasio mrtvom, iako je žena bila živa.

On je načinio grešku prilikom pregleda pacijentkinje u njenoj kući, gdje je Hitna služba došla po pozivu porodice, jer je ona bila u teškom zdravstvenom stanju. Ljekar kikindskog Doma zdravlja dao je otkaz u ovoj ustanovi i prije isteka suspenzije koja mu je izrečena, pišu "Večernje novosti".

Pacijentkinja je poslije pogrešne dijagnoze živjela još četiri dana, a preminula je u Opštoj bolnici u Kikindi. Ljekar je nadređenima priznao grešku, a unutrašnja kontrola, koja je ispitivala ovaj slučaj, utvrdila je da je pogriješio jer prilikom pregleda pacijentkinje nije koristio ni stetoskop ni EKG aparat, te nije pravilno postupio prilikom utvrđivanja vremena i uzroka smrti.

- Lekar je bio suspendovan na 15 dana, ali je sam podneo zahtev za raskid ugovora o radu i pre isteka tog roka. To znači da on više nije zaposlen u ovoj ustanovi. Prethodno je priznao svoju grešku i shvatio da je najbolje da sam okonča ovaj za sve nas težak slučaj. Teško da bismo mogli da pređemo preko ovog propusta, jer se, nažalost, ponovio - objasnila je dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja, prenose "Novosti".

Lekar N. B. je dvije godine radio u kikindskom Domu zdravlja. Najprije godinu dana u ambulanti u Banatskom Velikom Selu, a onda isto toliko u Hitnoj službi, kao ljekar opšte prakse. Ovo mu je bilo prvo zaposlenje.

Tagovi: