Ekstremni sport sve popularniji u Prnjavoru

Na području prnjavorske opštine već četiri godine posluje pejntbol /paintball/ klub ’’Target’’ u Velikoj Ilovi. 

Ljubitelji ekstremnih sportova vole ovu vrstu igre, a najčešće dolaze ljeti i u jesen da iskuse uzbudljivu i adrenalinsku disciplinu koju im ovaj sport pruža. Mnogi ga smatraju opasnim, ali u stvarnosti pejntbol je veoma siguran, ukoliko se učesnici pridržavaju pravila i nose obaveznu zaštitnu opremu.

Razgovarali smo sa Brankom Kalabom, zaljubljenikom u ekstremne sportove, koji je idejni tvorac i vlasnik ovog kluba. On je na porodičnom imanju izgradio poligon otvorenog tipa, gdje možete otkriti ljepote ove igre koja je nastala u Americi.

– Postoji nekoliko priča o tome kako je nastao ovaj sport, a jedna od njih kaže kako su američki šumari i farmeri koristili puške koje ispaljuju kuglice crvene boje na bazi voska i želatina, kako bi mogli bolje i brže razlikovati svoja stabla i goveda od tuđih. U jednom trenutku počeli su gađati jedni druge, i tako izmislili ovu igru, priča nam Kalaba.

Tokom igre zaštitna oprema se mora nositi sve vrijeme, i ne smije se pucati i nišaniti van označenog terena, ako se igrači pridržavaju pravila, opasnosti od povreda nema. Pejntbol je zanimljiv ljudima različitih profesija i stilova života, ravnopravno se takmiče i muškarci i žene, a često dolaze i porodice sa djecom, tako da ni životna dob nije presudna.

-Najbitnije je da se za vrijeme igre poštuju pravila, a to je kada te neko jednom ’’pogodi’’ (označi), ti napuštaš igru. Psihička stabilnost i snaga igrača nisu toliko važne, koliko inteligencija, taktika, timski rad i brze reakcije. Cilj igre je markerom ili kako mi kažemo ”puškom” koja pomoću CO2 plina ili vazduha izbacuje kuglice punjene bojom, koje nisu štetne za okolinu, označiti protivničkog igrača i ispuniti već dogovorene ciljeve igre, kaže Kalaba.

Naglašava da ovaj sport oslobađa od svakodnevnih briga i stresa, i da je dobra rekreacija, sa ogromnom količinom adrenalina.

– Desi se da pojedinci ovaj sport shvate pogrešno zbog toga što nosimo oružje u rukama. Međutim, ovdje nema nasilja, a jedine povrede su ponekad modrice, nastale od markera, a to ljubiteljima ovog sporta ne smeta. Svima nama je zabava na prvom mjestu. Adrenalin je osnovni pokretač, a iza toga je i vojnička disciplina koja nam svima nedostaje”, zaključuje Branko Kalaba.

PRAVILA

Pejntbol se igra tako što se ekipe podijele u dva tima s jednakim brojem igrača. Preporuka je da to bude minimalno tri igrača po timu, ali može i manje. Broj igrača može biti i puno veći, ali to ovisi o samoj veličini i tematici terena. Oprema koja se koristi velikim dijelom ovisi o vrsti igre, odnosno konfiguraciji poligona (šumski, urbani , objekti, itd.). Osnovna oprema koja je potrebna za učestvovanje u ovoj igri uključuje masku ili pejntbol naočare za zaštitu, marker (pušku) za označavanje protivnika i munciju, odnosno, kuglice s bojom.

Prnjavorlive.info

Tagovi: