Plaćena praksa motiv više za đake

Poslodavci i direktori škola smatraju da su ugovori o praksi između 10 srednjih škola i 14 privrednih subjekata u RS za odvijanje plaćene učeničke prakse od predstojeće školske godine dobar put jer će đaci kroz ovaj vid školovanja naučiti o svom budućem pozivu i tako pripremljeni danas-sutra postati dobri radnici.

Ognjen Lukić iz teslićke "Destilacije", koja je potpisala ugovor sa Srednjom školom "Nikola Tesla" iz Teslića, kaže da potražuju četiri učenika zasad, dva elektrostruke i dva bravarske struke, da bi praksa trebalo da krene početkom nove školske godine, te da se stvari po pitanju praktične nastave sada podižu na viši nivo.

"U 'Destilaciji' će učenici imati šta da nauče kako bi nakon završene škole izašli s praktičnim znanjem iz konkretne proizvodnje, što nije bio slučaj do sada. Svakako da ćemo učenicima ponuditi posao nakon završetka škole ako budu voljni da ostanu. Praksa će biti plaćena i nadamo se da će im to biti dodatni motiv, ali nadam se da će im veći motiv biti što će moći da nauče stvari iz struke", rekao je Lukić.

Saša Trivić, direktor "Krajina klasa" Banjaluka, kaže da su već prošle godine imali učenike iz banjalučke Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole i Poljoprivredne škole, a da će učenike iz ove škole na praksi imati i ove godine.

"Sada imamo dva modela prakse. Imamo ovaj koji se promoviše, plaćena praksa, koji u nekom vremenu treba da pređe ka dualnom obrazovanju, ali još nemamo uslove za to, pa je ovo međurješenje. Pored toga, imamo i klasičnu praksu, koja nije plaćena. Ono što smo vidjeli prošle godine je da plaćanjem prakse djeca dobijaju motivaciju da bolje uče, dok su učenici za neplaćenu praksu uglavnom nezainteresovani i takva praksa zbog te nezainteresovanosti propada", kaže Trivić.

Dodao je da će učenici imati priliku da nakon obrazovanja zasnuju radni odnos.

Bojan Bakal, direktor banjalučke Poljoprivredne škole, koja je potpisala ugovore s "Tropicom" i "Krajina klasom", kaže da je ovaj način uspostavljanja prakse izuzetno pozitivan, jer postoji velika potreba za spajanjem prakse i teorije.

"Radi se o preduzećima koja pokrivaju zanate, a to su pekari, mesari i eventualno prehrambeni tehničari. Učenici će raditi na poslovima koje bi trebalo da rade sutra kada završe školu. Učinjen je i korak dalje, jer je pravilnikom definisano da učenici, zavisno od vremena provedenog na praksi, budu i plaćeni", istakao je Bakal.

Dijana Šobot, direktor Mašinske škole u Prijedoru, kaže da pravilnikom koji je resorno ministarstvo izradilo za praktičnu nastavu imaju potpisan ugovor s "Kolektorom CCL" u Laktašima.

"Pored toga, još dvije firme se interesuju da potpišu taj ugovor po sporazumu s Ministarstvom", rekla je Šobotova i dodala da su tokom prošle godine imali zaključene ugovore s poslodavcima koje su kao škola potpisali sa 33 privredna subjekta, te ističe da će naredne školske godine, pored ovog ugovora zaključenog na osnovu sporazuma, imati više od 33 subjekta kod kojih će se obavljati praksa.

"Do kraja jula potpisano je 17 ugovora o praksi između 10 srednjih škola i 14 privrednih subjekata u RS za odvijanje plaćene učeničke prakse, koju će učenici pojedinih zanimanja obavljati u ovim preduzećima naredne školske godine", potvrdili su iz Ministarstva prosvjete i kulture RS. Istakli su da su ovi ugovori potpisani na osnovu Sporazuma o saradnji u okviru projekta "Unapređenje praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju" između ovog ministarstva, Unije udruženja poslodavaca RS i Zanatsko-preduzetničke komore RS.

U Ministarstvu ističu da je definisano da se praksa izvodi pod stručnim nadzorom srednje stručne i tehničke škole i poslodavca, koji imaju odgovarajuću opremu, sredstva, kadrovske i druge uslove, u skladu s nastavnim planom i programom.

"Definisano je da poslodavac učeniku koji se obrazuje kod poslodavca obezbjeđuje sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu, prevoz ukoliko je isti organizovan za radnike preduzeća, naknadu troškova ishrane u skladu s opštim aktom poslodavca i osiguranje za slučaj povrede tokom obrazovanja kod poslodavaca", kažu u Ministarstvu i dodaju da će na uspostavljanju prakse raditi i dalje u kontinuitetu.

Poslodavac mora učeniku obezbijediti:

- sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu,

- prevoz ukoliko je organizovan za radnike,

- troškove ishrane,

- osiguranje za slučaj povrede tokom obrazovanja kod poslodavca.