Ima samo 23 godine, a već je gazda svoje farme

Za razliku od vršnjaka koji hrle u grad, student iz malog mjesta kraj Vrbasa ne namjerava da napusti rodno selo. Umjesto toga, on želi da plasira originalni proizvod sa svoje farme.

Još kao dijete, Siniša Mali iz Kucure kod Vrbasa, znao je da će biti poljoprivrednik. Iako će ovog maja napuniti tek 23 godine, on je već veliki domaćin koji se bavi uzgojem sadnica “carskog drveta” i drži farmu koza, a uskoro će se, zahvaljujući donaciji iz Italije, posvetiti i proizvodnji povrća u plastenicima.

Za razliku od većine svojih vršnjaka, koji hrle u grad, Siniša se vratio u Kucuru poslije završetka Srednje poljoprivredne škole u Futogu, a ističe da selo neće napustiti ni kad diplomira na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, pišu “Večernje novosti“.

- Upisao sam fakultet 2014, a iste godine sam počeo da se bavim i privatnim biznisom. Dobro je išlo na oba fronta, pa sam prvu godinu “očistio” u junu. Posao se kasnije proširio, pa sam na fakultetu malo usporio, jer više volim da radim nego da sedim za knjigom, ali od studija nisam odustao – priča Siniša.

Surfujući po internetu, pažnju mu je privukla paulovnija, pa je prije četiri godine krenuo u uzgoj mladih stabala ovog brzorastućeg drveta, porijeklom iz Kine.

– Roditelji nisu bili nimalo oduševljeni kad sam unio u kuću sjeme “carskog drveta”, kako zovu paulovniju, jer su smatrali da gubim vrijeme. Promijenili su mišljenje kad su vidjeli da donosi prihode. Sada godišnje proizvedem 20.000 sadnica koje prodajem širom Srbije. Paulovnija je visoko ukrasno i medonosno drvo i veliki proizvođač kiseonika, a odlična je i kao ogrev i sirovina za namještaj i dijelove automobila, aviona i brodova. Od njenog hranljivog lista prave se silaža i senaža za domaće životinje – navodi Siniša.

Ljubav prema životinjama bila je jača od roditeljskog protivljenja, pa je Siniša oformio i farmu koza, na kojoj trenutno gaji oko 40 grla alpske rase.

– Prodajem mlijeko i sir, a Novi Sad, koji je od Kucure udaljen svega 40 kilometara, neiscrpno je tržište. Pravim i dimljeni sir sa tucanom paprikom, a eksperimentišem i sa čokoladom, bijelim i crnim lukom i sušenim voćem kao dodacima. Želja mi je da imam neki svoj originalni proizvod sa farme, a volio bih i da svoje imanje pretvorim u turističku atrakciju – kaže Siniša.

Posao se toliko zahuktao da o ljetovanju zasad ne može da razmišlja, ali nađe vremena za provod.

– Sa slavlja sam jednom došao u 6 sati ujutro, a već u 6.15 sam sjeo u traktor i išao na njivu. Žrtvujem i san da bih u sebi pomirio momka željnog zabave i ozbiljnog čovjeka odgovornog za svoje domaćinstvo – kaže Siniša.

Interesantno ime

Kad u nepoznatom društvu izgovori svoje ime i prezime, svi se nasmiju misleći da se šali, a saobraćajna policija sumnjičavo zagleda njegovu ličnu kartu, provjeravajući da nije “ukrao” identitet gradonačelnika Beograda.

– Tužiću ga, jer ne mogu da živim od njega – u šali kaže Mali iz Kucure.

 

Tagovi: