Spoljnotrgovinska komora BiH dobila novo - staro rukovodstvo

Nemanja Vasić i Ahmet Egrlić ostaju na čelu Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH još četiri godine, a jedina promjena u vrhu je imenovanje Vjekoslava Vukovića umjesto Brune Bojića.

Odluka je donesena na sjednici Skupštine STK u Tesliću na kojoj su, pored trojke koja će biti na pozicijama predsjednika i potpredsjednika, izabrani i Upravni i Nadzorni odbor komore. Svi će na dužnost stupiti 1. jula ove godine i ovom privrednom asocijacijom rukovodiće do 30. juna 2022. godine.

Vasić je dobio jednoglasnu podršku Skupštine STK, zbog čega nije skrivao zadovoljstvo.

- Svi delegati glasali su da ponovo rukovodim komorom, tako da moj protivkandidat nije imao šanse. U prethodni mandat ušao sam kada je u STK-u vladalo haotično stanje, tako da smo u prethodne četiri godine uspjeli da konsolidujemo komoru. To je prva adresa u koju sada preduzeća mogu da dođu i riješe svoje probleme. Takav kurs zadržaćemo i u novom mandatu - kazao je Vasić.

Govoreći o prioritetima u novom mandatu, Vasić je rekao da će nastaviti da jačaju STK i privredu.

- Nastavićemo sa promocijom naših proizvoda u inostranstvu kako bi što više robe bilo izvezeno, dok ćemo, s druge strane, zajedničkim snagama ići ka vlastima entiteta i na nivou BiH kako bismo rješavali probleme. Fokus će biti na rasterećenju privrede kako bi domaća preduzeća postala konkurentnija i mogla da povećavaju plate zaposlenima. Plate ne mogu krenuti uzlaznom putanjom dok je privreda suočena sa astronomskim brojem nameta - rekao je Vasić.

Bojić, koji je na čelu STK-a bio dva mandata, povukao je kandidaturu na sjednici Skupštine i na njegovom mjestu u iduće četiri godine iz reda hrvatskog naroda biće Vuković.

- Za dva mandata sam dovoljno uradio. Od novog rukovodstva dobio sam podršku da svojim iskustvom pomažem u rukovođenju komore - kazao je Bojić.

Sa Vukovićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt jer se nije javljao na telefonske pozive, kao ni sa Egrlićem koji je jednoglasno izabran za još jedan mandat na čelu STK-a.

Trojka na čelu STK BiH rotira se na poziciji predsjednika po nacionalnom ključu svakih 16 mjeseci.

Vuković

Vjekoslav Vuković je najveći dio dosadašnje karijere proveo u Ministarstvu bezbjednosti BiH gdje je bio dugogodišnji pomoćnik ministra i poslije decenije se povukao 2016. godine.

U centar pažnje dospio je 2009. godine kada je uhapšen u Rijeci pod sumnjom da je prodao oružje dvojici Riječana koji su označeni kao organizatori ubistva. Vuković je poslije maratonskog suđenja pravosnažno oslobođen.

(Glas Srpske)