Poražavajući izvještaj GRECO: BiH ništa ne preduzima protiv korupcije u pravosuđu

Bosna i Hercegovina nije provela nijednu od 15 preporuka Savjeta Evrope koje se odnose na sprečavanje korupcije među sudijama, tužiocima i parlamentarcima.

Ovo se može pročitati u izvještaju Grupe 48 zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO), a činjenica da je BiH članica Savjeta Evrope trebalo bi da bude dodatni motiv za poštovanje preporuka. Međutim, Savjet ministara BiH se o njima upoznao tek nedavno, iako je prošlo više od godinu kada je GRECO napisao izvještaj, doduše na engleskom jeziku.

U svakom slučaju, četiri zahtjeva ili preporuke nisu ni taknuti. Sve preporuke se odnose na pravosuđe, a preostalih 11 je BiH provela samo djelimično. Na listi onih koje nismo ispoštovali je preporuka da se VSTS BiH podijeli na odvojena sudska i tužilačka vijeća, čime bi bio spriječen neprimjeren uticaj na nosioce pravosudnih funkcija, i izbjegla prevelika koncentracija moći u jednim rukama, što se odnosi na obavljanje više funkcije od strane članova VSTS BiH.

Takođe, nije obezbijeđeno da se na odluke VSTS o imenovanjima, unapređenjima i disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca možete žaliti sudu.

Istu sudbinu su doživjele i preporuke koje se tiču budžeta u pravosuđu, a naročito ona koja kaže da se novac bolje raspoređuje uz poštivanje težine predmeta. Takođe, građani i dalje neće znati kakvu imovinu posjeduju sudije, tužioci i njihovi bliski rođaci, uz uvažavanje privatosti i bezbjednosti.

– GRECO je preporučio jačanje nezavisnosti, kapaciteta i javnosti rada Kancelarije disciplinskog tužioca i ponovno razmatranje disciplinskih postupaka i sankcija u slučaju povrede dužnosti sudija ili tužilaca, da bi se obezbijedilo blagovremeno odlučivanje u predmetima i efektivno podvrgavanje sankcijama u slučaju povrede dužnosti. GRECO zaključuje da ova preporuka nije provedena – navodi se u dokumentu sa kojim se Savjet ministara BiH upoznao i zadužio institucije na koje se zamjerke odnose da rade na njihovom otklanjanju.

Pitali smo VSTS BiH kolika je njihova odgovorost za neprovedene preporuke, ali odgovor nismo dobili.

Predsjedavajući Delegacije Parlametarne skupštine BiH u PS Savjeta Evrope Senad Šepić smatra da ovaj izvještaj GRECO i brojni drugi dokumenti iz Evrope pokazuju „nekredibilnost i nedostatak kapaciteta BiH da odgovori na preuzete obaveze“.

– To umanjuje naš indeks u Evropi jer je očigledno da naša vlast ne reaguje ili reaguje jako malo. Odgovornost za iznesene kritike je, naravno, na političkim elitama koje upravljaju BiH, a to su Sevjet ministara i entitetske vlade – kaže Šepić za Srpskainfo.

Savjet Evrope formirao je Grupu država za borbu protiv korupcije (GRECO) 1999. godine, s ciljem da nadzire primjenu usklađenost zakonodavstava zemalja članica sa antikoruptivnim standardima Savjeta Evrope. BiH je članica GRECO od 2000.

Problem sukoba interesa

Govoreći o parlamentu, GRECO navodi da je obećavajući zakon o sukobu interesa BiH, koji su predložili poslanici iz nekoliko stranaka.

– Međutim, još ne postoji vjerodostojan i nezavisan mehanizam za rješavanje sukoba interesa ili provjere izjava o imovinskom stanju parlamentaraca na državnom nivou. Ipak, pozitivno je vidjeti da se u zemlji preduzima koordinisana akcija, dok entiteti i Brčko distrikt idu sigurnim korakom ka provođenju preporuka GRECO u ovoj oblasti – zaključak je iz izvještaja.

Blic