Mundijal: Rusi na korak do drugog kruga

Fudbaleri Rusije pobijedili su Egipat u drugom kolu Svjetskog prvenstva rezultatom 3:1 (0:0) na stadionu "Krstovski" u Sankt Peterburgu.

Ovom pobjedom Rusi su praktično jednom nogom u osmini finala.

Domaćin Mundijala do vodstva je došao u 47. minutu meča nakon nespretnog autogola Fatija. Sve je krenulo od Zobnina koji je ubacio loptu pred gol Egipćana. Egipatski golman izboksao je tu loptu koja se kasnije odbila nazad do Zobnina. Njegov udarac išao je izvan gola, ali Fati je uklizao, a lopta se od njegovog koljena odbila u donji desni ugao gola "faraona".

"Baćuške" su prednost povećale u 59. minutu. Sjajnu akciju Rusije golom je okrunio Čerišev. Na desnoj strani loptu je primio Samedov, a onda ju je mirno sačekao Mario Fernandez koji se oslobodio svog čuvara i poslao povratnu loptu u sredinu. Naletio Čerišev i niskim šutem svladao golmana Egipta.

U 62. minutu "zbornaja komanda" stiže do trećeg gola. Sa ivice 16 metara loptu je prsima primio Džjuba, a potom se još ljepše oslobodio svojih čuvara i pucao u desnu stranu gola. Njegov šut je bio neobranjiv za golmana "faraona".

Tračak nade dobili su Egipćani u 72. minutu pošto je glavni arbitar Enrike Kaseres iz Paragvaja poslije asistencije VAR-a ipak dosudio penal.

Odgovornost je preuzeo Salah nad kojim je i napravljen jedanaesterac. Salah je rutinski savladao Akinfejeva za 3:1.

Do kraja meča Rusi su zadržali prednost i došli do druge pobjede na Mundijalu sa ukupno osam postignutih i samo jednim primljenim golom.

Drugi meč grupe A između Urugvaja i Saudijske Arabije na programu je u srijedu od 17 časova. Ukoliko Urugvaj pobijedi Saudijsku Arabiju, Rusi će biti sigurni učesnik osmine finala Mundijala.

Nezavisne novine

Tagovi: