Bivši borci se okupili u Kulašima na “Vidovdanskoj olimpijadi”

Bivši borci iz prnjavorske i susjednih opština okupili su se danas na “Vidovdanskoj olimpijadi” u Kulašima kod Prnjavora da bi obilježili 26 godina od proboja Koridora i evocirali uspomene na svoje ratne puteve.

Predsjednik prnjavorske Boračke organizacije Vlado Živković rekao je da su Prnjavorska brigada i odred “Vukovi s Vučijaka” učestvovali u proboju Koridora.

– Učestvovali smo u oslobađanju Dervente, Broda, Doboja, Ozrena, Brčkog, Bratunca, Novog Grada, Vučije planine, u odbrani srpskog naroda u Kninskoj Krajini i Zapadnoj Slavoniji – napomenuo je Živković.

On je istakao značaj koji su u proteklom ratu dali prnjavorski borci u stvaranju Republike Srpske, te napomenuo da u ovoj opštini ni dana nije bilo ratnih dejstava.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš rekao je da se u danima koji prethode Vidovdanu treba sjetiti svih boraca sa područja opštine Prnjavor koji su za Republiku Srpsku dali najvrednije što su imali – svoje živote.

On je pozvao sve Prnjavorčane da 28. juna dođu na Vučijak, kod Spomen hrama, da bi odali počast za svih 626 poginulih boraca sa područja ove opštine.

Predsjednik mjesne Boračke organizacije u Kulašima Sreten Šućur naglasio je značaj “Vidovdanske olimpijade”, kojom nastoje da mladima objasne kakav se rat vodio prije više od dvije decenije na ovim prostorima i kako je srpski narod ovdje uspio da opstane.

Kod spomen-obilježja u Kulašima danas je služen parastos za 21 poginulog borca iz Kulaša i Popovića.

U sportskom dijelu “Vidovdanske olimpijade” 16 ekipa se takmiči u šest disciplina, a večeras će biti proglašeni najbolji.

(Agencije)