Održano peto "Veče mladih pisaca" u Beču

U organizaciji Prosvjetinog „Kluba mladih umetnika“ u Beču je održano peto  „Veče mladih pisaca“. 

„Klub mladih umetnika“, koji uspešno vode prof. Vesna Špirić i inž. Uroš Uljarević, predstavlja dio SPKD „Prosvjeta“ i osnovan je u cilju okupljanja mladih kreativnih stvaralaca različitih branši – umjetnika, pisaca, slikara i glumaca, koji žive, rade i studiraju u Beču. Klub kroz realizaciju različitih projekata iz oblasti umjetnosti i kulture ima i važan cilj očuvanja i promocije srpske kulture i tradicije.

Publika je uživala u riječima mladih autora o ljepoti, ljubavi, trenucima vječnosti i besmislu, o nostalgiji i snovima…

Gitarista Vedran Gavrić je svakog izvođača pratio kreativnim instrumentalnim improvizacijama na gitari, i tako dao još ljepšu notu već kvalitetnoj poeziji.

Drugi učesnici su izabrali da publici iznesu neke od najljepših djela domaće i svjetske književnosti poput pjesama „Ne daj se, Ines“ Arsena Dedića i „Trenuci“ H. L. Borhesa.

„Smatram da su Večeri mladih pisaca dobra prilika da se mladi ljudi sa prostora bivše Jugoslavije upoznaju, zbliže i razmjene osjećanja i ideje. Veoma mi je drago što su stekle ovoliku popularnost i kontinuirano se održavaju. Čestitam i zahvaljujem se Vesni i Urošu na uloženom trudu i odličnoj organizaciji“, izjavio je Nikola Prerad, student prava iz Banjaluke, koji do sada nije propustio nijedno pjesničko okupljanje Kluba, prenosi dijaspora.gov.rs.

Veče je uljepšao kratak nastup Tatjane Radisavljević, studentkinje iz Srbije i mlade pjevačice, a za sve prisutne su već tradicionalno bila pripremljena mnogobrojna iznenađenja poput citata poznatih autora koje je dobio svaki posjetilac.

Na kraju izvođačkog dijela programa je publiku pjesmama obradovala i pjevačica i doktorant farmacije, Katarina Kovačević, pobjednica srpskog serijala „Ja imam talenat“. Specijalno iznenađenje je bila i sjajna pjevačica Ajsel Kuluzade iz Azerbejdžana, koja se takođe predstavila sa nekoliko poznatih numera, ali i Predrag Vrcelj i Jakov Božović, koji su svojim pjevačkim sposobnostima uljepšali veče.

„Veoma sam ponosan na naš mali jubilej. Za samo godinu i po dana rada pozicionirali smo se na kulturnoj sceni Beča i srpske dijaspore. Naše književno veče je izuzetan doživljaj – snažne emocije ispoljene kroz stihove pred publikom u prijatnoj, intimnoj atmosferi formiraju zaista specifičnu energiju“, poručuje organizator Uroš Uljarević, mladi pisac i inženjer elektrotehnike.