Esma pomjera granice u proizvodnji tjestenine, da li ste probali nove ukuse?

Esma Žuna Zjajo, inženjer prehrambene tehnologije iz Jajca, prošle godine je pokrenula proizvodnju tjestenine obogaćene začinskim biljem i sušenim gljivama, uz korištenje tradicionalne recepture.

Prije pokretanja vlastitog biznisa radila je u firmi u kojoj je vodila pekaru i bila stručnjak za analizu brašna, a kada se odlučila za vlastitu proizvodnju, izabrala je da ukomponuje strast ka branju šumskih plodova, sa znanjem o proizvodnji brašna.

– Odlučila sam se za tjesteninu s nekim varijacijama, dodacima. I tako je nastala tjestenina “Naturgeist” (“Duh prirode”) koja se proizvodi kao klasična s jajima, zatim s koprivom i gljivama. Tjestenina s gljivama radi se od mješavine šumskih i livadskih gljiva – vrganja, đurđevke, lisičarke, crne trube – istakla je Zjajo, prenose agencije.

Naglašava da je ujedno i sertifikovani berač gljiva, te da nema bojazni kada je riječ o tjestenini s gljivama koje sama sakuplja i suši. Međutim, kaže da se ljudi teže odlučuju za nove ukuse, ali to je nije pokoloebalo, pa planira da proizvodi i tjesteninu sa orasima.

– Testirala sam je i jako je ukusna. Istu varijantu s orahom bih radila i kao vegansku. Znači tjestenina s orahom, ali bez jaja. Imala sam upite i za vegansku i za posnu tjesteninu za ljude koji poste u vrijeme Uskrsa i Vaskrsa – kaže Zjajo i dodaje da u njenoj tjestenini nema aditiva, niti vještačkih boja.

Podršku za rad dobila je od Opštine Jajce koja svake godine dodijeli sredstva za najbolje biznis planove ljudima mlađim od 35 godina.