Prnjavor: Obnovljeno romsko groblje staro više od 200 godina

Udruženje “Romska djevojka-Romani ćej” iz Prnjavora obnovilo je groblje u naselju Doline u ovoj opštini koje postoji više od 200 godina i prostire se na površini od oko tri dunuma.

Predsjednik Udruženja Snježana Mirković rekla je da je groblje obnovljeno u okviru projekta “Očuvanje romske istorije kroz uređenje romskog groblja na području opštine Prnjavor”, koji je od izuzetnog značaja, jer je nakon tridesetak godina zapušteno groblje dobilo novi izgled.

– Ovo je naš jedini kulturni spomenik sačuvan na ovim prostorima i značajan trag o postojanju romske populacije u ovoj opštini. Prema podacima koje smo dobili od naših starih, groblje u Dolinama postoji više od 200 godina – kaže Mirkovićeva.

Ona je dodala da su tokom uređenja ovog lokaliteta naišli na brojne zanimljivosti o kojima se malo znalo, prenose agencije.

– Imamo spomenike koji svjedoče da su porodice prezimena Beganović, Mujići i Herić nekada ovdje živjeli, dok danas romskih porodica sa tim prezimenima u Prnjavoru više nema. Neki od spomenika svjedoče i da su pojedini Romi bili učesnici Narodno-oslobodilačkog rata – istakla je Mirkovićeva.

Ona je dodala da se ne može s preciznošću procijeniti koliko je spomenika na ovom groblju jer mnoga zbog dotrajalosti ili oštećenja nisu jasno vidljiva, te da su čisto romska groblja rijetkost u BiH.

– Iako nije bilo predviđeno projektom neke spomenike smo nastojali popraviti, napravili smo stepenice na ulaz u groblje, postavljene su i cijevi za odvod kišnice. Prvi put smo se susreli sa ovakvim projektom, bilo je mnogo posla, imali smo dobru saradnju sa mještanima koji žive u blizini groblja, a mnogo nam je pomogla i lokalna vlast, kako finansijski tako i angažmanom geometra – navela je Mirkovićeva.

Ove aktivnosti sprovedene su u okviru projekta “Aktivni mladi Romi i Romkinje za prava i inkluziju”, koji je implementirao “Ker Internešnel” u saradnji sa Udruženjem građana “Otaharin” iz Bijeljine i “Bolja budućnost” iz Tuzle, uz partnerstvo sa Udruženjem “Romska djevojka-Romani ćej” iz Prnjavora.

Projekat su finansirali EU sa 5.000 evra i opština Prnjavor sa 1.500 KM.

Tokom projekta koji je trajao četiri mjeseca aktivno je radilo 15 članova Udruženja.

Prema podacima do kojeg je Udruženje došlo u blizini romskog groblja u Dolinama nekada je bilo oko 400 romskih kuća, a danas na području opštine Prnjavor žive 32 romske porodice.