Zdravko Knežević: Uprkos eri interneta, strip nalazi put do mladih autora

Škola stripa je prevenstveno usmjerena na najmlađe polaznike kako bi se kod mladih razvila ljubav prema stripu, a po radovima i reakcijama naših polaznika uvjeren sam da je pred stripom Republike Srpske svijetla budućnost, kaže Zdravko Knežević.

Strip autor, izdavač i  kolekcionar stripova iz Prnjavora, koji u ličnoj kolekciji ima preko 5.000 dobro očuvanih stripova, izdanja od 1952. godine do danas, već treću godinu u Prnjavoru, a od ove godine i u Derventi i Srpcu organizuje besplatne Škole stripa za djecu vođen kako on kaže čistom ljubavlju.

– U današnje vrijeme štampani tiraži stripova su mali, često i pretjerano skupi, a glavna pokretačka snaga za njegovo očuvanje su ostali zaljubljenici u ovu vrstu umjetnosti i njihov entuzijazam, među koje svrstavam i sebe. Veliki sam ljubitelj stripa, godinama ih crtam, radim oko fanzina “Kunova”, član sam udruženja ljubitelja Stripa “Deveta dimenzija”, kolekcionar sam i želio sam svoju ljubav podijeliti sa drugima.  Organizovao sam prije tri godine u saradnji sa Narodnom Bibliotekom Prnjavor svoju Školu stripa, kako bi na taj način pronašao mlade talente. Reakcije su bile odlične, pojavilo se dosta talentovane djece i uradili su neke vrlo zanimljive stripove. Dosta radova smo objavili u “Parabellumu”, što je polaznicima bio ogroman podstrek i to se vidjelo da djeca bez obzira na tehnološke promjene i dalje vole strip, ako im se on približi na pravi način. Nakon toga sam u saradnji sa svojim kolegom Nikolom Kneževiće odlučio da ove godine osim u Prnjavoru, strip radionice organizujemo i u Srpcu  i Derventi, takođe u saradnji sa Narodnim Bibliotekama iz tih gradova i moram se ovim putem zahvaliti svima na sjajnoj saradnji – kaže Knežević i dodaje ako je suditi po radovima i odzivu najmlađih da ne treba brinuti za budućnost stripa u Srpskoj

– Škola je prvenstveno usmjerena na najmlađe polaznike kako bi se kod mladih razvila ljubav prema stripu, a po radovima i reakcijama naših polaznika uvjeren sam da je pred stripom Republike Srpske svijetla budućnost. Ove godine ukupno 71 djete je u Prnjavoru, Srpcu i Derventi prošlo kroz našu školu, što je više nego impresivan broj. Planiramo da od 20. do 25. avgusta organizujemo promociju radova i podjelu diploma polaznicima. Prije toga izdaćemo broj fanzine “Kunova” sa radovima polaznika, kako bi ga djelili na promocijama, a jedan dio najkvalitetnijih  stripova objavićemo ponovo u sledećom broju “Parabelluma”, te gostovati na Beogradskom sajmu stripa – kaže Zdravko.

Ovaj neumorni strip ljubitelj kaže da je osnivanja “Devete Dimenzije” bila ključna stvar za preporod domaće strip scene.

– Autora i strip crtača bilo je i ranije u Republici Srpskoj, ali tek od osnivanja “Devete dimenzije”, strip scena u Srpskoj dobija ogroman zamah i podiže se na novi nivo profesionalizma. Strip autori su se povezali i počeli sarađivati, organizuju se strip izložbe širom RS, tu je i magazin “Parabellum” sa osam odličnih brojeva, izdali smo desetak vrlo kvalitetnih strip albuma, i bez pretjerivanja možemo reći da sada imamo jednu od najaktivnijih strip scena u region, što je stvar za svaku pohvalu – kaže Zdravko i dodaje da je strip umjetnost koja bez obzira na sve promjene u svijetu uvjek nalazi put do čitaoca

– Naučio sam radeći sa polaznicima škola stripa da bez obzira na promjene u svijetu tehnologije i umjetnosti strip ipak nađe put do čitaoca. Floskula je da današnju djecu strip ne zanima, zanima ih naravno, ali treba naći način da se upoznaju sa stripom, a odziv i zaintresovanost za naše radionice pokazuje da ljubitelja devete umjetnosti ima svuda. Možda strip produkcija nije masovna kao ranije, ali današnja omladina do stripova nalazi put preko interneta, ako im se pokaže kako on nastaje u kreativnom procesu, budite sigurni da će sa čitanja brzo preći i na njegovo stvaranje – kaže najaktivniji član misije širenja stripa u Prnjavoru, Derventi i Srpcu.

Deveta dimenzija u Derventi

Zdravko kaže da će Škola stripa nastaviti svoj rad i slijedeće godine, a već 25. avgusta u Dereventi imaju novi strip događaj.

– Škole stripa sigurno će biti i sljedeće godine. U Prnjavoru smo stigli do trećeg stepena, U Dereventi i Srpcu je završen prvi stepen i nastavljamo dalje. Takođe u Dereventi će 25. avgusta biti organizovana promocija izdanja  i rada “Devete dimenzije” uključujući i rad Škole stripa. Naš fanzin “Kunova” takođe polako radi na novim brojevima i biće dosta posla – kaže Zdravko, prenosi Srpska.info.