Obilježena Evropska sedmica mobilnosti

Jednočasovnom obustavom saobraćaja u ulici Svetog Save i prigodnim aktivnostima na gradskom trgu, danas je u Prnjavoru obilježena Evropska sedmica mobilnosti i Svjetski dan bez automobila.
 

Šetnjom glavnom ulicom do gradskog trga, simboličan doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma dali su načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš i predsjednik Skupštine opštine, Željko Simić promovišući na taj način zdrav život i zaštitu životne sredine.

-Današnje aktivnosti organizovali smo u saradnji sa Osnovnom školom „Nikola Tesla“ i Dječijim vrtićem „Naša radost“ prvenstveno sa ciljem da probudimo ekološku svijest kod građana. Lokalna uprava je svoje opredjeljenje, na najbolji način iskazala usvajanjem Lokalnog ekološkog akcionog plana, kao strateškog dokumenata koji treba usmjeriti budući razvoj opštine i doprinijeti unapređenju uslova života- rekao je Tomaš.

Učenici saobraćajne sekcije Osnovne škole „Nikola Tesla“ pokazali su danas na gradskom trgu pravilnu i sigurnu vožnju biciklom, ukazujući na značaj alternativnih sredstava prevoza u zaštiti životne sredine.

Nastavnica biologije i vođa ekološke sekcije, Aleksandra Vukajlović rekla je da se Evropska sedmica mobilnosti obilježava od 16. do 22. septembra pod sloganom „Multimodalnost, kombinovanje transportnih modela u okviru jednog ili više putovanja“.

-Dan bez automobila u Evropi se obilježava od 1999. godine, a u Prnjavoru od 2004. godine, sa ciljem promocije alternativnih načina kretanja, vožnje biciklom i pješačenja, kako bi uticali na smanjenje saobraćajne gužve i zagađivanje životne sredine- rekla je Vukajlović.

Kampanja „Evropska sedmica mobilnosti“ pokrenuta je 2002. godine, i od tada se svake godine organizuje u više od 2500 gradova širom svijeta, apelujući na vozače da tokom cijene godine manje koriste sopstveni prevoz u opterećenim gradskim zonama.